Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na rijeci Jordanu.

Jovan se zove Krstitelj, jer je, po vjerskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vjernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj djeci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Prema običajima danas ne treba raditi ništa teško, a posebno treba izbjegavati setvu. Često oni koji se bave zemljoradnjom obrate pažnju na to na koji dan je pao praznik, pa i ostatak godine na taj dan izbjegavaju da siju bilo šta.

Praznik bi trebalo provesti u strogom postu i uzdržavanju, a naročito izbjegavati bilo kakvu crvenu hranu i piće, jer podsjeća na prolivenu krv sveca. Zbog toga često stariji ne daju djeci da jedu breskve, paradajz, jabuke.