Akcija za ljudska prava predložila je Ministarstvu pravde da se Krivičnim zakonikom Crne Gore propiše da krivično gonjenje i izvršenje kazni za ubistvo i torturu ne zastarijeva i uvede strožije kazne za sva krivična djela koja inkriminišu radnje s obilježjima torture, prenosi RTCG.

“Imajući u vidu zabrinjavajući trend povećanja broja ubistava u Crnoj Gori, od kojih je znatan broj još uvijek nerasvijetljen, kao i dosadašnju nekažnjivost policijske torture, koja ili uopšte nije kažnjena ili je kažnjena preblago, predloženim izmjenama KZCG država bi odgovorno djelovala u cilju sprječavanja ubistava i torture, odnosno zaštite temeljnih ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima”, navodi se u saopštenju HRA.

Tako bi se, kako smatraju, prihvatile i preporuke Komiteta protiv torture, koji je 2014. godine Crnoj Gori predložio da upotpuni definiciju torture, propiše strožije kazne za torturu i obezbijedi da ona ne zastarijeva.

“Komitet je u decembru 2016. i pitao Vladu Crne Gore da li će Krivični zakonik uskoro u tom smislu biti izmjenjen”, navodi se u saopštenju.

IZ HRA kažu da su pomenute izmjene predložili ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću prvi put u junu 2013. godine, a zatim ministru pravde Zoranu Pažinu u avgustu 2016. godine.

“Juče smo to učinili ponovo, pismom na mail Momira Jaukovića, savjetnika u Ministarstvu, u skladu s programom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika koja traje do 20. februara 2017. godine”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je u Crnoj Gori već obezbijeđeno da ne zastarjevaju krivična djela s obilježjima korupcije[1], izmjenama KZCG 2014. godine što je dalo važan doprinos borbi protiv korupcije.

“Danas je očigledno da krivična djela ubistva i torture predstavljaju jednaku ili i veću društvenu opasnost te da treba zakonom spriječiti njihovo zastarijevanje”, saopštili su iz HRA.