mladink

Roming u regionu Zapadnog Balkana i sa zemljama Evropske unije (EU) biće jedna od tema samita u Sofiji u četvrtak, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, prenosi “Mina biznis”.

Za sada nije izvjesno da li će sporazum o njegovom ukidanju biti potpisan na samitu,
Iz tog resora su kazali da su konsultacije resornih ministarstava i regulatornih agencija zemalja Zapadnog Balkana o romingu u regionu još u toku i da se konačan stav svih država očekuje nakon samita.
„Zato očekujemo da na samitu u Sofiji bude prezentiran predlog Evropske komisije o modalitetima snižavanja cijena rominga između EU zemalja i zemalja Zapadnog Balkana u narednom periodu”, rekli su iz Ministarstva.
Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Makedonija potpisale su 2014. godine sporazum o postepenom snižavanju cijena rominga do nivoa cijena koje važe u EU.
Iz Ministarstva su podsjetili da su regulatorne agencije za elektronske komunikacije četiri balkanske zemlje u novembru prošle godine predložile svojim resornim ministarstvima da se usklade sa režimom rominga koji je u zemljama EU na snazi od 15. juna prošle godine, koji je praktično ukinut.
„U međuvremenu su Albanija i Kosovo izrazili spremnost i želju da pristupe regionalnom sporazumu o snižavanju cijena rominga, kao i da učestvuju u svim narednim dogovorima po ovom pitanju”, kazali su predstavnici Ministarstva.
Oni su istakli da Sporazum ostaje otvoren za sve zainteresovane države i pozdravili namjeru Albanije i Kosova da pristupe.
„Očekujemo da se u relativno kratkom vremenskom periodu sve ekonomije Zapadnog Balkana i zvanično izjasne po pitanju budućeg regionalnog regulatornog režima u oblasti rominga”, poručili su iz Ministarstva.