mladink

U okviru kampanje “Budi odgovoran” ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 100 eura.

Inspektori su sa 100 eura kaznili frizerski salon u Nikšiću, u ulici Vuka Karadžića, i naložili da se obavi opšta registracija.
Prilikom kontrole veterinarske ambulante “Veterinar Coklica” u Ulcinju utvrđeno je da poslodavac nije isplatio jednu zaradu zaposlenom u rokovima i na način predviđen kolektivnim i ugovorom o radu.
Poslodavac je naknadno otklonio utvrđene nepravilnoti, o čemu je obavijestio inspektora.
Pečenjari “Durmitor” u Bijelom Polju izrečena je mjera ukazivanja, nakon što je utvrđeno da subjekt nadzora reklamira navedeni prostor u kom ne obavlja djelatnost. Prilikom kontrole trafike u školi u Tuzima izdat je prekršajni nalog, jer je utvrđeno da se u njoj ne izdaju fiskalni računi.
Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafane u podgoričkom naselju Masline, jer objekat nije pronađen.
Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričke kafane “Prazna čaša” i pekare “Sara”, Pivnice i marketa “Centar” u Beranama, hotela “Bianca” u Kolašinu, “Stare kuće” i “Pekare” u Nikšiću, apoteke “Montefarm” i firme “Mivex” u Pljevljima i lokala “Jugoslavija” u Danilovgradu.
Od 18 prijava, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje službenog vozila i deponiju.
Kampanju “Budi odgovoran” krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.
Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.
Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.