Mladi Nikšića

Najveća istorijska ličnost Pive, Bajo Pivljanin, dobiće spomenik u Plužinama i ta vijest je obradovala, a malo potom i ražestila brojne stanovnike te poddurmitorske opštine.
Bajo Pivljanin bio je čuveni hajdučki harambaša koji je živio u 17. vijeku, učesnik Kandijskog rata, a u mletačkim izvorima 1669. godine pominje se kao hajdučki poglavica koji je čuvao bo-kokotorski kraj od naleta Turaka. Poginuo je maja 1685. godine u bici na Vrtijeljci kod Cetinja, a sahranjen je ispred Vlaške crkve.

Čuveni pivski hajduk, svi su saglasni, zaslužuje dostojno spomen – obilježje, ali ne i kada je u pitanju lokacija, kao i način finansiranja. Inicijativu za podizanje spomenika podnijelo je Udruženje Pivljana u Podgorici, a Opština Plužine izrazila spremnost da je podrži.
Očekivanja Pivljana da će Bajo dobiti spomenik u svom rodnom mjestu, selu Rudinice, i da će ga finansirati lokalna uprava ubrzo su se izjalovila jer je odlučeno da lokacija spomen- obilježja bude u naselju Plužine, a sredstva će obezbijediti Velimir Jovović nekadašnji predsjednik Opštine. Kada su saznali za te okolnosti grupa Pivljana se, sa inicijativom od preko hiljadu potpisa, obratila Udruženju, predsjednicima Opštine i Skupštine, Mijušku Bajagiću i Milutinu Cicmilu zahtijevajući da spomenik hajduku bude u Rudinicima ali ni nakon četiri mjeseca nijesu dobili nikakav odgovor. Potpisnici inicijative nedavno su, kako ističu, zbog “zavjere ćutanja” formirali nevladinu organizaciju “Ognjište Baja Pivljanina” kojoj je cilj da hajduk dobije spomenik tamo gdje treba. Iz te NVO tvrde da je Jovović nametnuo lokaciju u naselju kao jedinu koja dolazi u obzir za finansiranje izgradnje spomenika.
“To je nedopustiv odnos prema jednom velikanu, koga je Njegoš ovjekovječio stihovima “Gorskog vijenca”, kralj Nikola “Pivskim kolom”, Cetinje glavnom ulicom, a SO Plužine spomenobilježjem u rodnom selu u potpunosti promašene simbolike i uz ulaganja koja su skromnija od vrijednosti polovine pivskih porodičnih spomenika. Udružili smo se u cilju zaštite lika i djela najvećeg imena naše prošlosti, od ataka pojedinaca koje ne interesuje ni Bajova pretpostavljena volja, ni stav porodice Nikolić iz koje je Bajo ponikao, ni stav porodice Bajović koju narodno predanje takođe vezuje za Bajovu lozu, ni stav Bajovog užeg zavičaja, ni stav najvećeg broja Pivljana, nego samo sopstvena veličina i ego”, naglašavaju iz NVO „Ognjište Baja Pivljanina”.
Ističu da je Bajovo ognjište u materijalnom smilu selo Rudinice, a u širem, duhovnom smislu, cijela Piva, svi njeni sinovi i kćeri, koji su nalazili i koji nalaze inspiraciju u Bajovom liku i djelu.
“Uvjereni smo da će na narednoj sjednici SO odbornička većina donijeti odluku o podizanju spomenika Baju Pivljaninu u selu Rudinicama i da će se finansiranje spomenika podržati prvenstveno iz opštinskog budžeta, uz moguće učešće svih zainteresovanih poštovalaca imena i djela Baja Pivljanina, spremnih da prihvate rodno mjesto kao prvi i jedini pravi izbor”, poručili su iz NVO “Ognjište Baja Pivljanina”.
Potencijalni investitor spomenika Velimir Jovović za “Dan” je potvrdio da je dao ideju za lokaciju u naselju, najavljujući uskoro objavljivanje konkursa za izbor idejnog rješenja obilježja.
“Spomenik Baju Pivljaninu će se raditi samo u opštinskom centru, na mjestu gdje će ljudi koji žive u tom gradu i oni koji dolaze imati mogućnost da ga gledaju. Tačno je i da ću najvjerovatnije finansirati izgradnju, ali zasad ne znam koliko će to koštati i za to sam obezbijedio podršku od svojih prijatelja koji su voljni da pomognu”, kaže Jovović.
Inicijativu da se spomenik podigne u Rudinicama, kako naglašava, ne spori, ali smatra da ne treba praviti nikakav „bunt“.
“U redu je njihova peticija, ali mi ćemo raditi u okviru zakona. Ja i dalje tvrdim da je nacjelishodnije mjesto za spomenobilježje centar Plužina”, kategoričan je Jovović.