Spajić

Prihodi državnog budžeta u januaru ove godine iznose 106,7 miliona eura (neto) i veći su za oko 20,4 odsto ili 18,1 miliona eura u odnosu na januar prošle godine, preliminarni su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Prema njihovim riječima, januarski prihodi su i iznad plana budžeta za 2,9 miliona eura, odnosno 2,8 odsto.
“Nastavljen je trend rekordne naplate prihoda iz 2021. godine. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za januar za 1,3 miliona eura (2,6 odsto) i iznose 50,3 miliona eura. Januarski prihodi od akciza su iznad plana za 2,1 milion eura ili 10,9 odsto, a iznose ukupno 21,1 milion eura”, kazali su iz Ministarstva finansija.
Ministar finansija Milojko Spajić kazao je da su ovo prvi signali da je realno planiran budžet za ovu godinu, te da nije tačna priča o neodrživosti programa reformi “Evropa sad”.
“Nastavljamo da obezbjeđujemo stabilne prihode budžeta i pored značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kojim je omogućeno najveće ikad povećanje plata u Crnoj Gori i to u jednoj godin”, poručio je on.
Spajić je kazao da se u predstojećem periodu očekuje još bolja naplata prihoda “jer će se osjetiti efekti povećanja zarada iz programa reformi, veće potrošnje, itd”.
Iz Spajićevog resora su ukazali na to da prema podacima Uprave prihoda i carina bruto naplata prihoda za januar iznosi 117,16 miliona eura, što je za 6,84 odsto više nego u januaru 2019, godini u kojoj su bili rekordni prihodi.
MFSS krajem februara objavljuje objedinjene januarske podatke o svim prihodima i izdacima budžeta, u okviru redovnih mjesečnih izvještaja.
“Crna Gora je u 2021. godini ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda, čime je premašila i „rekordnu“ 2019. godinu, o čemu je detaljan izvještaj na sajtu MFSS-a”, zaključili su iz tog resora.
Izvor: Analitika