Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Ustavni sud da odmah objavi odluku o neustavnosti dopune Vladine Uredbe kojom je uvedena taksa na gorivo i da snabdjevači obezbijede da građani već od sjutra ujutro imaju mogućnost da kupuju jefitinije energente.

“Tražimo i da u narednom periodu, tačno u ovom iznosu koliko smo sada uzeli kao država od građana Crne Gore, još za sedam centi bude manja cijena goriva. Dakle, za narednih 136 miliona litara različitih vrsta goriva, cijena u narednih najmanje šest mjeseci mora biti najmanje 15 odsto niža nego što je danas”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SNP-a, Srđan Milić.

On je kazao da je od 20. aprila, kada je Uredba stupila na snagu, do 7. oktobra, nafte i naftnih derivate po raznim osnovama ukupno prodato 136,53 miliona litara.

“Po tom osnovu nezakonito i neustavno Vlada je ostvarila prihod od 9,56 miliona eura”, tvrdi Milić.

To su sredstva koja se, kako je naveo, u ovom trenutku nalaze na računu budžeta Crne Gore.

“To su sredstva koja su oteta od građana. Osim što smo stavili tačku na pljačku, onemogućili smo Vladu da u narednim mjesecima, do kraja godine, uzme još 9,5 miliona EUR po tom osnovu”, saopštio je Milić.

Ustavni sud proglasio je u srijedu neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, a počela je da važi 21. aprila.Milić je rekao da su ta sredstva prikupljena za autoput i za finansitranje reprezentativnog sporta i da za to moraju biti upotrijebljena.

“S druge strane, država mora da vrati građanima 9,5 miliona EUR. Zbog toga treba još sedam centi da ide cijena goriva dolje, tako da ćemo 15 odsto smanjiti cijenu goriva i onda će građani imati mogućnost da im se vraćaju sredstva koja su oteta od njih. Vraća im se u narednom periodu ono što su dali, ne u novcu, nego u gorivu, odnosno u onome što bi oni inače koristili”, objasnio je Milić.

On je rekao da se uz nižu cijenu goriva otvara mogućnost i da krene privreda. Milić smatra da odluka Ustavnog suda predstavlja pobjedu pravde nad silom i nepravdom koju promoviše Vlada.

“Pravno utemeljena, strpljiva i posvećena aktivnost SNP-a rezultirala je stavljanjem tačke na pljačku”, poručio je Milić.

On je saopštio da bi u svakoj zemlji, gdje bi se to desilo, predsjednik Vlade automatski podnio ostavku, a vrhovni državni tužilac pokrenuo istragu radi utvrđivanja odgovornosti zbog nastale štete za građane Crne Gore.

Poslanik SNP-a, Snežana Jonica, rekla je da je odlukom Ustavnog suda u cjelosti prihvaćen predlog SNP-a.

“O tom se pitanju odlučivalo u skraćenom postupku kako smo mi predložili. Ono što je dilema je da li je bilo logično da Vlada donese Uredbu za koju čak i pravni laici znaju da je nezakonita, jer je donijelo tijelo koje nije ovlašćeno da uvodi zakone i poreske dažbine”, kazala je Jonica.

Ona smatra da je pitanje svih pitanja iz kojih razloga i na koji način je neko u Vladi ušao u pripremu takve odluke za koju nije bio nadležan.

“Podsjećamo Ustavni sud da je jako bitno da što prije objavi odluku u Službenom listu, jer će na takav način ona tek proizvesti pravno dejstvo i prestati da se naplaćuje taksa za gorivo”, rekla je Jonica.

Ona je najavila da će SNP podnijeti još jednu inicijativu Ustavnom sudu, koja se tiče još jedne takse koju građani, kako tvrdi, takođe nezakonito plaćaju.

“To je taksa na radio prijemnike koju plaćaju prilikom registracije vozila, koristili oni te radio prijemnike ili ne. To će biti predlog za ocjenu ustavnosti koji će već početkom sedmice klub poslanika SNP-a podnijeti Ustavnom sudu”, zaključila je Jonica.

Z.N.