Biciklistički klub Perun, Fonfdacija Petrović Njegoš , Ekološki klub Hotrikulture Bajice i učenici OŠ Mileva Lajović Lalatović Nikšić obilježili su 15. oktobar, Svjetski dan pješačenja i Međunarodni dan seoskih žena.

Organizator se potudio da učesnici promovišu pješačenje, a cilj, i pored loših vremenskih prilika bio je da se što više ljudi izvede u prirodu, kako bi se razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja životne sredine, ali i svijest o potrebi kretanja (posebno pješačenja) kao najjednostavnijeg i najsvrsishodnijeg oblika očuvanja i unapređenja zdravlja.

Pješačilo se podnožjem brda Trebjesa do zelene pijace gdje seoske žene donese i predstavljaju organski proizvedenu hranu. Na ovaj način organizatori su ukazali na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu, jer, iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji, te opstanku svojih porodica njihova uloga, iako vrlo značajna nije dovoljno promovisana.

“Posao koji svakodnevno obavljaju nije dovoljno cijenjen. Sport, rekreacija i zdrava ishrana nešto je o čemu svako dijete,sportista i individua moraju voditi računa. Čestitajući Međunarodni dan Seoskih žena na pijaci djeca su im uručila cvijet, a za uzvrat dobila domaću ,čistu organsku hranu.Pored obilježavanja datuma, djeci je ovo bio edukativni čas, a na pijaci se osjetio žagor. Kiša koje je padala tokom šetnje nije omela učesnike da svoj cilj ostvare i uljepšaju jedno kišno jutro seoskim ženama”, kazala je  je predstavnica opštine Nikšić za rodnu ravnopravnost Svetlana Andijašević.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tokom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine, 15. oktobra Godine 1992. u Rio de Janeiru u Brazilu, nakon samita o očuvanju okoline, TAFISA je predložila da se jedan dan proglasi Svjetskim danom pješačenja. Odlučeno je da taj dan bude 15. oktobar.

Z.N.