Klinički centar Crne Gore (KCCG) poziva pacijente kojima su nužni snimanje želuca (gastroskopija) i snimanje debelog crijeva (kolonoskopija) da se od 1. jula javljaju izabranim ljekarima jer će tada biti otvoreni termini za cijeli mjesec, najavljuje glavna sestra ove ustanove, Ivana Popović.
„Na ovaj potez smo se odlučili jer se pacijenti, iako nam potvrde dolazak tri dana ranije, na kraju ne pojave na snimanju. Npr. tokom jučerašnjeg dana od sedam zakazanih kolonoskopija, uradili smo samo dvije jer se pet pacijenata koji su potvrdili da će doći, na kraju nijesu pojavili. Prema podacima iz ambulante svaki drugi pacijent ne dođe na zakazani termin. Na ovaj način nastojimo da dođemo do pacijenata koji sjede kući i do kojih ne možemo da dođemo zbog onih koji im uzurpiraju termine“, objašnjava Popović.
„Na ovaj način, nadamo se, staćemo na kraj i žalbama o tome da ova snimanja navodno nijesu dostupna mjesecima, a i da ćemo da zaustavimo fizičke nasrtaje na zaposlene na pultu Poliklinike iako se KCCG ne bavi zakazivanjem pregleda“, navela je ona.
Na Poliklinici, u okviru Gastroenterološke ambulante, kolonoskopija i gastroskopija se rade u dvije smjene i to od 8 do 14 sati i od 15 sati do 20 sati.
„Dnevno, u prosjeku možemo da uradimo 20 gastroskopija i još 10 kolonoskopija“, kaže glavna sestra KCCG.
Ipak, zbog toga što zakazani pacijenti ne dođu, ljekari gube vrijeme jer svakako moraju biti na poslu, a ostali pacijenti su prinuđeni da čekaju.
„Ova snimanja nije moguće raditi momentalno s obzirom na proces pripreme koji im prethodi i PCR testiranje na korona virus“, objašnjava Popović.
Pregledi se zakazuju samo preko izabranih ljekara, a otkazivanje, ako su već svjesni da neće doći, mogu da jave ili svom izabranom ljekaru ili pozivom na broj 020412495 (info pult Poliknike KCCG).
„U isto vrijeme, molimo pacijente da kod svojih izabranih ljekara ažuriraju brojeve telefona jer nam se često dešava da su u kartonima navedeni pogrešni ili nepostojeći kontakt telefoni“, kazala je glavna sestra KCCG.
Izvor: CDM