Prije kamenovanja Episkopskog dvora, u Nikšiću je u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve i Udruženja Boraca NOR-a i Antifašista održano veče posvećeno poginulim sveštenicima – partizanima iz nikšićkog kraja. Sa događaja je poručeno da je Nikšić grad čiji narod nikada nije trgovao sa slobodom i svetim parčetom zemlje koji se zove domovina, grad koji nikada neće zaboraviti hrabre sveštenike koji su životom i petokrakom na čelu ovjenčali slobodu i mir.

Crnogorski sveštenici osim što su obavljali svoju duhovnu dužnost sa oružjem u ruci branili su svoju zemlju. U knjizi o Crnogorcima Ljuba Nenadović zapisuje da je Bog stvorio čovjeka da bude čovjek. Ni Bog ne zahtijeva ništa drugo što se ne bi slagalo sa crnogorskom čašću. Na ovu njegovu rečenicu podsjetili su organizatori sjećanja na sveštenike partizane nikšićkog kraja.
“Na ovom mjestu gdje je stvarana istorija Crne Gore i istorija Nikšića okupili smo se da odamo počast svima onima koji su sa krstom u ruci, sa vjerom u duši i slobodom na usnama, branili ovu zemlju, duhovno je uzdizali, molili za nju, ali je branili svim mogućim silama. Crnogorski sveštenici kroz citavu istoriju vođeni mitropolitima cetinjskim koji su bili vojskovođe i državnici bili su prije svega ljudi”, kazao je episkop CPC Boris Bojović.
On je podsjetio da su i tokom Drugog svjetskog rata sveštenici iz nikšićkog kraja na strani narodnosobodilačkog pokreta izgubili živote, njih devet. Podsjetio je i na sveštenike učesnike Prvog svjetskog rata i Božićnog ustanka. Na Podgoričku skupštinu, i kako kaže, nelegalni Sveti sinod i nekakanonsko gubljenje autokefalnosti.
“Mi taj čin nikada nijesmo prihvatili, smatramo ga ništavnim, ali pravo i pravda je jedno, a život je drugo”, kazao je Bojović.
Veče posvećeno sveštenicima partizanima, bilo je veče sjecanja na Savu Đukanovića, Mirčetu Golovića, Boška Popovića, Cvjetka Stanišića, Matiju Antunovića, Jovana Zečevića, Pavla Perunovića i Veselina Koprivicu. Na ličnosti, po kojima jedna ulica u Nikšiću nosi ime ulica Sveštenika partizana.