Sindikat nikšićkih Rudnika boksita zahtijeva hitan raskid koncesionog i ugovora o vlasništvu nad imovinom sa preduzećem Uniprom metali, biznismena Veselina Pejovića, prenosi portal Analitika.
 
Sindikat će takav zahtjev danas uputitu Ministarstvu ekonomije i predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću, nakon čijeg izjašnjavanja će radnici odlučiti o daljim potezima.
Predsjednik Samostalnog sindikata, Dragan Dubljević, kazao je da je takav zahtjev posljedica namjere Pejovića da ne zaposli ni jednog radnika u Boksitima, kao i sumnje da u previđenom roku neće uplatiti novac za imovinu preduzeća.
„I stečajni upravnik, Mladen Marković, obavijestio nas je da Pejović sada traži upotrebne građevinske dozvole za objekte udaljene od Nikšića 50 kilometara, za koje je poznato da odavno nijesu u funkciji“, naveo je Dubljević.
Prema njegovim riječima, zaposleni sumnjaju da je u pitanju samo kupovina vremena kako bi preuzeo firmu bez ijednog radnika, a pitanje je i kada bi uplatio novac za imovinu od oko 5,4 miliona eura.
„Dovedeni smo u izuzetno tešku situaciju, jer bez Pejovićeve uplate polovina od 100 radnika, koji bi bili penzionisani, ne mogu ostvariti to pravo bez povezanog radnog staža za skoro dvije godine otkako su Boksiti u stečaju“, objasnio je Dubljević.
Iz Sindikata su podsjetili da imaju rješenje za izlazak preduzeća iz nastale situacije, kroz ponudu firme iz Crne Gore, koja bi odmah zaposlila sve radnike i ispunila obaveze predviđene koncesionim ugovorom.
U Boksitima je zaposleno 192 radnika, od kojih bi firmu napustilo 120 po osnovu penzionisanja i socijalnog programa, koji u prosjeku iznosi 13,5 hiljada eura.
Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura.
Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP).
Preduzeće Uniprom metali, međutim, nije dostavilo ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradila poljska kompanija Onico, koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.
Iz kompanije Onico su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.
Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.
M.M.