Geografski gledano Silicijumska dolina i nije dolina. To je region smješten u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, tačnije na jugu zaliva San Francisko. Dolina čak ne predstavlja ni administrativnu jedinicu pa samim tim nema ni utvrđene granice. Najveći grad u njoj je San Hoze a procenjuje se da Dolina broji oko 2 miliona stanovnika.

Oko 6000 kompanija koje se bave visokom tehnologijom ostvarujući finansijski obrt veći od većine svjetskih država srce su Silicijumske doline. Pitate se kako ćete je prepoznati ako nema uočljive granice? To je bar lako. Kada na jednom mjestu zateknete kolonu elektronskih automobila kako čekaju u redu da dopune svoje baterije ili u šetnji naletite na glavnu zgradu Facebook-a, Google-a ili Apple-a znaćete da ste na pravom mestu. Najtačnija prostorna odrednica Silicijumske doline bi možda bila „skup svih visokotehnoloških kompanija u oblasti Zaliva (u okolini gradova Ouklenda, San Franciska i drugih manjih naselja)“.

Još početkom sedamdestih kada su na mjestu nekadašnjih vinograda i voćnjaka koji su krasili Dolinu zadovoljstva počele nicati moderne industrijske kompanije počelo je interesovanje javnosti za ovu regiju. Kako je silicijum jedna od glavnih sirovina za proizvodnju poluprovodnika i računara (prvih proizvoda novih industrijskih postrojenja) ali i mikročipova koji su proslavili regiju u svijetu ime Silicijumska dolina došlo je samo po sebi. Serijal članaka koji je u lokalnim novinama izlazio početkom sedamdesetih pod ovim nazivom zauvjek je kumovao imenu čitave oblasti a ono je postalo globalno poznato i priznato početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Silicijumska dolina i danas kao i pre nekoliko decenija predstavlja mjesto koje simbolizuje šansu da kroz razvoj modernih tehnologija ostvarite svoj „američki san“. Podsjeća vas da ako imate pravu ideju i vjeru u sebe možete i vi započeti svoj biznis iz stare garaže i postati svjetski poznati i bogati. Direktori multimilionskih kompanija koji vode sastanke glavnih odbora kompanije u šatoru svoje vile izgrađene odmah pored prihvatilišta za beskućnike ulivaju vam nadu da do uspjeha možete doći i ako ne slijedite sve konvencionalne tokove modernog društva, pod uslovom da je vaša ideja dovoljno dobra a vi dovoljno snažni da je iznesete na svjetlost dana.

Ipak, ovaj ležerni i drugačiji pristup poslovanju ne znači i nedostatak ambicije. Upravo nasuprot tome, ambicija ovih ljudi i njihovih kompanija da zagospodare svetskim tržištem njihova je najočiglednija osobina. Cilj je da se u sledećih nekoliko godina svijet još više poveže, da globalna mreža postane još veća povezujući skoro sve; mobilne telefone, računare, satove, “pametne” kuće, sredstva prevoza itd… Ovaj proces je već uveliko započeo a vođen je baš iz Silicijumske doline, mjesta koje našu civilizaciju decenijama vodi u tehnološku budućnost.

 

Izvor: Zanimljiva geografija