Aleksandar Šaranović,, tajna služba, ostavka

Vršilac dužnosti generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Aleksandar Šaranović, podnio je ostavku, nezvanično je CdM-u kazalo više izvora. Ipak, nema zvanične potvrde ove informacije.

Premijer Zdravko Krivokapić imenovao je Šaranovića za vršioca v.d. direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane krajem januara.
Šaranović je na čelu direktorata naslijedio Miljana Perovića koji je podnio ostavku krajem decembra prošle godine.
Šaranović je u žižu javnosti dospio nakon samog imenovanja, odnosno nakon što je za svog saradnika postavio majora Radula Čovića, protiv koga je vođen postupak zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u Vojsci Crne Gore dok je bio u štabu NATO-a u Poljskoj.
Čović se, kako je CdM pisao, sumnjičio da je kopirao NATO dokumenta na USB, dok je bio u Poljskoj, te da ga je sistem Alijanse otkrio i odmah je prijavljen Ministarstvu odbrane.
On je hitno povučen iz štaba NATO-a, protiv njega je otvoren proces za špijunažu u Obavještajno bezbjednosnom direktoratu i saslušavan je nekoliko puta.
Nakon što je objavljeno da je Šaranović novi vršilac dužnosti direktora Obavještajno bezbjednosnog direktorata OBD u Ministarstvu odbrane i da je za svoje saradnike postavio majore Ivicu Simonovića i Radula Čovića, reagovao je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević koji je sugerisao Vladi da naloži bezbjednosnu provjeru Simonovića i Čovića.
Izvor: CdM