Počeo drugi turnir iz serije proljećnog šahovskog festivala

U lijepom ambijentu šahovskog kluba juče je počeo drugi intermajstorski turnir u Nikšiću. Sekretar Šahovskog saveza, nekadašnji omladinski prvak Jugoslavije, Boro Miljanić je novim igračima poželio dobrodošlicu, a posle kratkog pozdravnom govora, počele su i partije drugog kola.

Fide majstori Oliver Organdžiev i Miloš Pečurica su se, posle desetak poteza, saglasili na remi, čuvajući energiju za sjutrašnji dan, kada su na programu dva kola.
Vuk Miletić i Predrag Nikač su nakon odigranog otvaranja remizirali u holandskoj odbrani, u zanimljivoj poziciji.
Vitomir Arapović je savladao Nikolu Kovačevića, crnim figurama. Kovačević je u komplikovanoj poziciji žrtvovao figuru, međutim iskusni internacionalni majstor iz Bosne i Hercegovine sigurnom igrom realizovao materijalnu prednost.
Duel starih poznanika, velemajstora Nebojše Nikčevića i internacionalnog majstora Đorđija Kontića, donio je sadržajnu partiju u sicilijanskoj odbrani. Nikčević je uspio da reducira materijal i prevede igru u završnicu, gdje je preciznim manevrima primorao Kontića na predaju.
Najduže su za tablom ostali makedonski intermajstor Toni Kiroski i Nikšićanin Božidar Kisić, koji je prije dvije godine bio viceprvak Crne Gore. U zanimljivoj partiji, Kiroski je imao veliku prednost i pješaka na sedmom redu, međutim grubim prevodom, dopustio je Kisiću da preciznom kombinacijom preokrene poziciju i riješi partiju u svoju korist.
Ipak pored previda, Toni Kiroski je danas napravio jedan izuzetno lijep gest. Šahovskom klubu i organizatorima turnira, poklonio je zidni sat, sa šahovskim motivom, a sa natpisom Šahovski klub Prilep, koji je našao svoje mjesto, tim do tabele čuvenog nikšićkog turnira iz 1983. godine.
Vuk Miletić je napravio veliko iznenađenje ostvarivši pobjedu protiv prvog nosioca po rejtingu, velemajstora Nebojše Nikčevića. U zanimljivoj partiji, Nikčević je žrtvom topa stekao ogromnu predanost, međutim kad je Miletić izveo novu damu, umjesto lovcem pojeo je topom i omoguću Miletiću da izjednači poziciju, a nakon toga je nepreciznom igrom omogućio talentovanom omladincu da isplete neodbranjivu matnu mrežu.
Božidar Kisić i Predrag Nikač su odigrali sadržajnu partiju u karo kanu, varijanta sa fijanketom lovca na g7. U jednakoj poziciji u završnici Kisić je napravio grubu grešku koju je iskusni Nikač kaznio i zabilježio prvu pobjedu.
Makedonski predstavnici su bili miroljubivi u jutrošnjem kolu. Toni Kiroski i Oliver Organdžiev su remizirali sa Nikolom Kovačevićem, odnosno Vitomirom Arapovićem. Remijem je okončana i partija između Miloša Pečurice i Đorđija Kontića.
Popodne je na programu treće kolo u kome se sastaju:
Kovačević – Kisić
Organdžiev – Kiroski
Kontić – Arapović
Miletić – Pečurica
Nikač – Nikčević