Vlada je danas usvojila Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija za šest kompanija, u ukupnom iznosu od 1,32 miliona EUR.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Biserka Dragićević, kazala je da će se po osnovu realizacije tih investicionih projekata u naredne tri godine zaposliti 293 osobe.

Dragićević je nakon sjednice Vlade rekla da je donošenju Odluke prethodilo objavljivanje javnog poziva 1. jula ove godine, kao i javno otvaranje prijava koje su pristigle 1. oktobra.

“Od osam blagovremeno pristiglih prijava šest njih u cjelosti zadovoljava uslove utvrđene javnim pozivom”, rekla je Dragićević.

Vlada je imenovala komisiju koja je obavila vrjednovanje investicionih projekata.

Sredstva su dodijeljena kompaniji Mesopromet Bijelo Polje za projekat izgradnje fabrike za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima i to šest hiljada EUR za svako od 100 predviđenih radnih novih mjesta, odnosno iznos od ukupno 600 hiljada EUR.

“Kompaniji Farmont Danilovgrad za projekat proizvodnje ljekova, savremeni distributivni centar i analitičko istraživačku laboratoriju dodijeleno je četiri hiljade EUR za svako od 50 novih radnih mjesta, odnosno ukupno 200 hiljada EUR”, precizirala je Dragićević.

Beranskoj firmi Beton group Popović za projekat rekonsktrukcije odnosno izgradnje hotela Berane dodijeljeno je četiri hiljade EUR za svako od 40 novih radnih mjesta odnosno iznos od ukupno 160 hiljada EUR.

“Kompaniji Securitas Montenegro Nikšić za projekat formiranje savremenog monitoring centra dodijeljeno je tri hiljade EUR za svako od 50 novih radnih mjesta odnosno iznos od ukupno 150 hiljada EUR”, kazala je Dragićević.

Kompaniji Pelengić trade Bijelo Polje za projekat izgradnje i opremanje pilane na Žabljaku dodijeljeno je četri hiljade EUR za svako od 33 nova radna mjesta odnosno iznos od ukupno 132 hiljade EUR

Kompaniji Fabrika stočne hrane Spuž za projekat proizvodnja stočne hrane, odnosno rekonstrukciju i adaptaciju postojećih obejkata i opreme dodijeljeno je četiri hiljade EUR za svako od 20 novih radnih mjesta odnosno ukupno 80 hiljada EUR.

“Vrijednost odabranih projekata je između 19 i 20 miliona EUR”, dodala je Dragićević.

Odluka, kako je navela, predstavlja osnov za ugovor o korišćenju sredstava koji će se u predstojećem periodu zaključiti između tih kompanija i Vlade.

“Isplata sredstava zavisiće od stepena realzacije obaveza, pa će sredstva biti isplaćena u tri jednake rate”, zaključila je Dragićević.