Udruženje fizioterapeuta Crne Gore i predsjednik Krsto Kovačević, specijalista primijenjene fizioterapije i Rukometni klub „Trebjesa“ iz Nikšića i predsjednik Miloš Perović zaključili su Memorandum o saradnji.

Potpisivanju je prisustvovala i Anka Vukićević, predsjednica Opštinskog odbora Nikšić Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

Na osnovu Statutarnih ovlašćenja i opredijeljenosti za razvoj sportske i fizikalne medicine i fizikalne terapije u Crnoj Gori, a u cilju jačanja kapaciteta zdravstvene zaštite sportista i rekreativaca u Crnoj Gori, njenoj afirmaciji i približavanju međunarodnim standardima, strane su se usaglasile o saradnji na poljima od zajedničkog interesa.

To su organizovanje edukacija, učešća na raznim tribinama i pomaganje u ostvarivanju istih pojedinačno i zajednički, saradnja u vidu razmjene ideja, konsultacija oko bolje organizacije, pomaganje jednih ili drugih u stručnom kadru a sve navedeno u interesu popularizacije rukometa, zajednički rad na projektima koji su od značaja za zdravlje djece a koji će se temeljiti na neophodnim analizama, prognozama, i drugim relevantnim informacijama vezanim za te projekte od strane specijalista primijenjene fizioterapije (fizioterapeuta)”, navodi se u saopštenju.

Tu je takođe i podsticanje naučno-istraživačkog rada i aktivno učešće članova u istraživanju.

“Podsticanje komunikacije i razmjene informacija između fizioterapeuta i ostalih članova stručnog štaba u klubu, iniciranje i učestvovanje u javnim raspravama od uticaja na zdravlje populacije, bliska saradnja Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i RK “Trebjesa” shodno potrebama, prevencija i rehabilitacija povreda u sportu”, stoji u saopštenju.

Saradnja će podrazumijevati i afirmaciju preventivnih pregleda u sportu, iniciranje donošenja Pravilnika o medicinskoj zaštiti sportista, te borbu protiv dopinga u sportu.