Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević bio je u potencijalnom konfliktu interesa kada je kao član žirija u septembru prošle godine odlučivao o nagradama vrijednim 38.000 eura na javnom konkursu Glavnog grada za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici.

Postupak Savićevića u suprotnosti je i sa članom 23 Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, koji između ostalog glasi: “Član statutarnog organa ili tijela FSCG neće učestvovati u donošenju odluka po bilo kom pitanju ili stavki u kojoj postoji ili se može pojaviti konflikt interesa”. To se može zaključiti na osnovu podataka do kojih je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Naime, u septembru 2020. godine žiri, u kojem je jedan od članova bio Savićević, donio je odluku o dobitnicima tri nagrade za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici. Prvu nagradu vrijednu 20.000 eura dobilo je idejno rješenje, koje su izradili Ivan JovićevićDušan Đurović i Denis Tahirović. Drugu nagradu od 10.000 eura dobilo je idejno rješenje, koje su izradili Ivana BulatovićNađa PejovićBojana Cerović i Filip Komatina, a treću od 5.000 eura Slavica KomatinaTamara NovakovićPavle Komatina i Nina Ćulafić. Na konkursku je prijavljeno 10 idejnih rješenja.

Sve nagrade na konkursu su sporne iz razloga što je čak osam od 11 dobitnika povezano sa kompanijama “Studio K” i “Komatina”, koje su u vlasništvu Dragana F. Komatine. Radi se o čovjeku čije firme godinama sarađuju sa Fudbalskim savezom Crne Gore i sa njegovim čelnikom Dejanom Savićevićem. Šta više, LUPA je došla u posjed dokumentacije koja dokazuje da je u julu 2019. godine kompanija “Komatina” bila projektant privatne dvospratne vile Dejana Savićevića kod Svetog Stefana u Opštini Budva.

Ugovor o projektovanju Savićevićeve vile

Jedan od dobitnika druge nagrade u septembru 2020. godine za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici Filip Komatina bio je odgovorno lice ispred kompanije koja je projektovala Savićevićevu vilu godinu ranije, dok je glavni inžinjer u tom privatnom projektu predsjednika FSCG bila Ivana Bulatović, koja je takođe dobila nagradu na osnovu odluke žirija u kojem je član bio upravo naš proslavljeni fudbaler.

Dokumentacija do koje su došli novinari istraživači pokazuje da su na projektima “Studija K” u prethodnim godinama bili angažovani dobitnici nagrada Glavnog grada – Dušan Đurović, Ivana Bulatović, Nađa Pejović, Bojana Cerović, Filip Komatina Slavica Komatina, Tamara Novaković i Pavle Komatina. Slavica Komatina je supruga Dragana F. Komatine, dok su Filip i Pavle Komatina njegovi sinovi. Kompanija Dragana Komatine radila je i projekat crnogorske Kuće fudbala na Starom Aerodromu u Podgorici. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata FSCG. Sa druge strane, porodica Komatina i tokom ove godine nastavila je da dobija poslove kod FSCG, na čijem čelu je Savićević.

Podaci o žiriju                                                                                                                                    Foto: Printskrin

Naime, nakon što je Glavni grad uspješno realizovao sve aktivnosti na raspisivanju i sprovođenju konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici, Fudbalski savez Crne Gore u saradnji sa Glavnim gradom preuzeo je dalju razradu projektne dokumentacije. S tim u vezi, FSCG je objavio zahtjev za dostavljanje ponuda za izradu glavnog projekta 4. marta ove godine. Konkurs je trajao samo nedelju dana, odnosno do 10. marta.

Šta se nakon isteka konkursa dogodilo objavljeno je u dnevnom listu “Pobjeda” 18. marta. Naime, generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac saopštio je za taj dnevni list da je na javni poziv pristiglo 10 ponuda i da je kao najpovoljnija, na osnovu odluke komisije sastavljene od predstavnika FSCG i Glavnog grada, izabrana upravo ponuda kompanije “Studio K”.

“Studio K“ iz Podgorice dao je najpovoljnije uslove, i finansijski i vremenski. Glavni projekat će biti urađen u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora, a novčana ponuda iznosi 499.112 eura – kazao je Đurđevac za “Pobjedu”, uz napomenu da javnim pozivom nijesu bili naznačeni vremenski ni finansijski limiti za izradu projekta. Fudbalski savez Crne Gore na svom zvaničnom sajtu nikada nije objavio odluku o izboru najpovoljnije ponude, niti ugovor sa kompanijom Komatine. Objava dokumentacije i transparentnost nije bila praksa ni u prethodnim godinama u FSCG.

Izgled Savićevićeve vile koju je projektovala kompanija “Komatina”                                                   Foto: Opština Budva

Komatina bio član žirija, pa izbrisan

Mreža LUPA došla je do dokumentacije koja pokazuje da je Dragan F. Komatina bio jedan od članova žirija na konkursu Glavnog grada za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici.  Naime, konkurs za idejno arhitektonsko rješenje organizovan je dva puta u martu i septembru prošle godine. U izvještaju o otvaranju koverti iz marta 2020. godine može se vidjeti da je jedan od članova žirija sa Dejanom Savićevićem upravo Dragan Komatina, koji je izjavio da je jedna od autorki idejnog rješenja pod šifrom TDN290 (Tamara Novaković, Nađa Pejović i Nina Ćulafić), a koja je tada bila nagrađena drugom nagradom, zaposlena u “Studiju K”, čiji je on osnivač i ovlašćeni zastupnik. Nakon toga konkurs je poništen i ponovo održan u septembru. Dragan Komatina tada nije bilo u novom žiriju. Ipak,  kasnije se ispostavilo da su članovi njegove porodice i zaposleni u njegovoj firmi na novom konkursu dobili vrijedne nagrade.

Komatina kao član žirija                                                                                               Foto: Printskrin

Predstavnik asocijacije C.R.E.A.M. Montenegro PPP Alliance Darko Vlahović skoro godinu javno proziva čelnike FSCG i Glavnog grada u vezi sa dešavanjima sa izgradnjom istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici.

“Prosto je nevjerovatno da niko od čelnika FSCG, uprave Glavnog grada, vlasnika firme “Studio K”, kao i državnih institucija već osam mjeseci ne reaguje na moje u više navrata izrečene javne optužbe o mogućem konfliktu interesa, koji potencijalno može ući i u zonu korupcije i organizovanog kriminala, tokom svih procesa za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona. Više je nego zabrinjavajuće da još od oktobra 2020. godine, nema bilo kakvog odgovora predsjednika FSCG Dejana Savićevića na više javno postavljenih pitanja pa čak i zašto nije iskazao protest kao član u oba žirija prema odluci Glavnog grada da se raspišu nacionalni konkursi umjesto međunarodni”, kazao je Vlahović. Dodao je da je posle prvog nacionalnog konkursa za idejno rješenje, koji je doživio fijasko, raspisan i drugi nacionalni a ne međunarodni konkurs.

“Time je izbjegnuta mogućnost da se prijave i svetski priznate firme koje su projektovale stadione po najvećim stanardima FIFA i UEFA. Predsjednik FSCG je veoma dobro upućen u preporuke o poštovanju FIFA i UEFA standarda kroz „Zeleni vodič o projektovanju i izgradnji stadiona“ u kojem se posebno ističe da se prilikom procesa koji treba sprovesti do izgradnje fudbalske infrastrukture, najbolje uključiti eksperte za projektovanje i izgradnju stadiona sa FIFA i UEFA liste eksperata, koji će nakon izgradnje u njihovo ime kontrolisati poštovanje standarda, ako to uopšte FSCG i radi”, rekao je Vlahović. Istakao je da je predsjednik FSCG, kao član žirija, za najbolje idejno rješenje izabrao tim autora bez bilo kakvih referenci u projektovanju fudbalske infrastructure, “a kamoli sa FIFA i UEFA standardima”.

Darko Vlahović                                                                                                                  Foto: Privatna arhiva

“Postavlja se pitanje i zašto se čelnici FSCG nisu javno oglasili i dali komentar na javno objavljenu analize od 21. novembra 2020. godine, njemačkog FIFA i UEFA eksperta za projektovanje i izgradnju stadiona Tomasa Špeka u kojoj zaključuje: „Da nijedno idejno rješenje za istočnu tribinu podgoričkog Gradskog stadiona koje su nadležni nagradili ne odgovara zahtjevima UEFA Zelenog vodiča o izgradnji stadiona“. A kad je u pitanju pobjedničko rješenje “Da je više nego očigledno da pobjedničko idejno rješenje ne razumije kako se dizajniraju stadioni u skladu sa zahtjevima Zelenog vodiča UEFA i da predlog dizajna pomalo podsjeća na dosadan i staromodan sovjetski dizajn“, kazao je Vlahović.

Dodao je da firma “Studio K” ima dugogodišnju „eksluzivnost“ na izradu idejnih rješenja, glavnih projekata i ulogu stručnog nadzora i glavnog projektanta u skoro svim projektima koje dodjeljuje i finansira FSCG.

“Zabrinjava da čelnici FSCG svoje privatne investicione projekte realizuju u saradnji sa vlasnicima, saradnicima i članovima uže porodice firme Studio K? Očigledno je da rad FSCG nije baziran na otvorenosti i transparentnosti i da je na veoma niskom nivou poštovanje Anti-korupciskih pravila. Ovakvim postupanjem čelnici FSCG šalju jaku poruku javnosti da mogu slobodno raditi što žele,da su nedodirljivi i da ne žele da shvate da imaju javnu odgovornost prema crnogorskoj javnosti”, zaključio je Vlahović. LUPA je pokušala putem mejla da dobije komentar od FSCG i Dejana Savićevića, međutim odgovor nije stigao do objave teksta.

Izvor: LUPA