U nastavku istrage u predmetu “Tunel”, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, prema saznanjima “Dana”, saslušana su četiri svjedoka. U pitanju su dvije službenice koje su zaposlene u krivičnoj pisarnici Višeg suda u Podgorici, do čijeg depoa je prokopan tunel, vlasnik kombija koji su koristili osumnjičeni, a koji je kasnije pronađen u mjestu Botun, i taksista koji je prevozio jednog od osumnjičenih.
Službenice suda, kako “Dan” nezvanično saznaje, opisale kako je otkriveno da je depo obijen i da je prokopan tunel do tog skladišta stvari koje su zaplijenjene od osumnjičenih, kao i dokaza iz predmeta koji se vode pred Višim sudom. One su navele da je jedan od zaposlenih u sudu spornog dana vidio otvorena vrata od prostorije depoa i unutra razbacane predmete. To mu je bilo čudno, pa je obavijestio nadležne iz suda. Odmah je bilo jasno da se radi o obijanju depoa, o čemu su obaviješteni policija i tužilaštvo. Policija je izašla na lice mjesta, a nakon toga je počeo popis kako bi se utvrdilo šta od dokaza iz depoa nedostaje. Dok su radile popis, jedna od radnica se požalila da joj je hladno i da joj smeta promaja. To je drugima bilo sumnjivo, budući da na prostoriji depoa nema prozora ni drugih ulaza. Onda su počeli da pomjeraju police sa predmetima kako bi utvrdili šta se dešava. Tada je otkrivena rupa u zidu, odnosno tunel koji je prokopan od stana iz obližnje zgrade.
Iskaz je dao i muškarac iz Nikšića koji je prodao kombi koji su osumnjičeni koristili, a koji je policija naknadno pronašla u mjestu Botun. On nije znao po imenima osumnjičnjih da prepozna lice kojem je prodao vozilo. Kada su mu pokazane fotografije svih osumnjičenih, za jednu osobu, državljanina Srbije koji je u bjekstvu, nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da li je on ta osoba. Saslušan je i taksista koji je jednog od osumnjičenih prevezao do Bijelog Polja.
Naredbom o sprovođenju istrage, kao osumnjičeni da su učestvovali u kopanju tunela, obuhvaćeni su Lozničani Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović, koji su i dalje u bjekstvu, i njihov sugrađanin Vladimir Erić (32), koji je uhapšen u Švedskoj i čeka se odgovor o njegovom eventualnom izručenju Crnoj Gori. Iza spuških zidina trenutno se nalaze osumnjičeni Predrag Mirotić, Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić. Naredbom je obuhvaćeno i više osoba na čijoj identifikaciji istražitelji rade.
Osumnjičeni su nakon hapšenja negirali krivicu, a Baćović tvrdi da je stan iz kojeg je prokopan tunel iznajmila jer joj je obećano da će tu biti otvoren salon vjenčanica u kojem će ona raditi. Da je prokopan tunel, kako tvrdi, saznala je nakon objavljivanja te informacije u medijima.
Vršilac dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković urgirala je kod predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića da Osnovnom državnom tužilaštvu pošalje informacije o toku popisa dokaznog materijala u obijenom depou. Ona je to učinila nakon što joj je rukovodilac podgoričkog ODT-a Duško Milanović predočio da ni nakon dva upita nije dobio konačan spisak stvari koje nedostaju u depou. Iz ODT-a su tokom ove sedmice za “Dan” saopštili da su njihova obraćanja Višem sudu bila uzaludna, dok su nam iz tog suda rekli da je popis i dalje u toku.
Izvor: Dan