Direktori i direktorice škola još nijesu dobili rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti koja je pripremilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a v.d. direktorice Sindikata prosvjete Slavka Bošković kaže za Pobjedu da joj nije jasno čemu misterija u tom procesu.
Niko ne razgovara sa direktorima i direktoricama o tome, niko ne zna kako će da se odvija ova procedura. Pojedini kažu samo kratko da očekuju rješenja sljedeće sedmice.
Ministarstvo kojim rukovodi Vesna Bratić danima ne odgovara na pitanja Pobjede koja se tiču izbora direktora po izmijenjenom Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.
Taj resor nije ispoštovao rok da do 12. jula izabere čelnike ustanova, pa su onda riješili da imenuju v. d. Zatražili su od nastavničkih vijeća da im predlože v. d. na što je sindikat reagovao i poručio da to nije u skladu sa propisima, jer oni samo predlažu direktora/ice.
Koliko njih je na kraju imenovano, na koji način će da se odvija ta procedura, zašto nije ispoštovan rok da do 12. jula izaberu direktore/ice, koliko njih će ostati bez posla, pitanja su na koja iz Ministarstva ne odgovaraju.
Juče su ih iznova uputili, ali nema povratne informacije. Iz Ministarstva su, međutim, početkom ove sedmice odgovorili Danu – da su rješenja o v. d. direktora donijeta, a Pobjedi nijesu.
Bošković je kazala da nema uvid u zvanična rješenja koja se pominju, te da je neuobičajeno da se čekaju na jedan neobičan način.
“Kažu da će doći poštom”, navodi ona.
Podsjeća da je druga polovina jula, vrijeme godišnjih odmora…
“Da li će se napraviti šteta? Neko mora praviti plan za sljedeću godinu. Kako će se to odvijati, vidjećemo. Nespretno su se snašli u ovoj situaciji”, rekla je ona.
Komentarišući cjelokupan proces, kako je trebalo da se do 12. jula izaberu direktori/ice, što nije urađeno,
Bošković kaže da očigledno u toj nekakvoj situaciji moraju ispoštovati otprilike “ono što im političke stranke traže trenutno, te da je svima jasno da je najznačnija aktivnost kako se odrediti po toj takozvanoj dubini”.
” Tako da očigledno nisu imali niti jasan sporazum, niti jasan dogovor i rezultat svega toga je ovo čekanje”, rekla je ona.
Kada je na prijedlog grupe poslanika ovaj zakon usvojen u Skupštini, poslanici se nijesu saglasili da će se tim aktom obezbijediti depolitizacija obrazovnog sistema.
Predstavnici vladajuće većine su uvjereni da će se to desiti, jer je aktom predviđeno da se obavi smjena direktora i njihovih pomoćnika, ali u to nijesu ubijedili opozicionare, koji smatraju da je razrješenje oko 1.000 ljudi čisti revanšizam.