KCCG

Klinički centar Crne Gore saopštio je danas da prilikom isporuke respiratora marke UVENT od turske firme Denizler medikal nije urađena prezenetacija aprata, obuku o korišćenju, niti, kako tvrde, standardni prijem opreme od strane KCCG. Takođe, demantuju navode da su respiratori oštećeni nestručnim rukovanjem, jer ih kako kažu, nisu ni vidjeli.

-Prilikom prve isporuke respiratora marke UVENT koji su kupljeni u prvoj polovini 2020. godine (ne posjedujemo dokumentaciju o „ulasku“ aparata u KCCG), nije postojala prezentacija aparata, obuka o korišćenju i nije urađen standardni prijem opreme od strane KCCG, niti od strane prodavca, niti od strane dobavljača. Nasuprot tvrđenju vlasnika firme Denizler da se “prije slanja respiratori provjeravaju i da to radi Uprava carina Turske, ali i Uprava carina Crne Gore“, pa je, navodno, „jasno da se radi o novim uređajima”, smatramo da je gotovo nemoguće da je neko u ovim službama znao da istestira rad aparata. Nakon inicijalnog pokušaja korišćenja respiratora u KCCG, tokom aprila 2020. godine, ustanovljene su greške u funkcionisanju aparta, tačnije aparati nijesu isporučivali zadate parametre, pa su uklonjeni iz upotrebe kao nepouzdani. To je i zvanično prijavljeno tadašnjem menadžmentu u KCCG, nakon čega je i uslijedilo njihovo povlačenje i vraćanje dobavljaču, tj. firmi Glosarij. Nakon toga mi nikad nijesmo ni vidjeli, a još manje rukovali ovim aparatima. Samim tim, u potpunosti negiramo mogućnost njihovog oštećenja našim nestručnim rukovanjem. Ovim istovremeno negiramo da su bilo koji djelovi aparata mogli da nestanu – pojašanjavaju iz Kliničkog centra.
Prvi ponovni kontakt sa njima je bio 1. aprila 2021. godine, kada je, kako navode, organizovano servisiranje, i prvi put obavljena obuka i primopredaja aparata.
-Na Odjeljenju centralne intenzivne terapije KCCG, nakon toga što su na većini aparata zamijenjeni ekspiratorni ventili sa membranama i odrađena kalibrcija parametara, uključujući i kiseonični senzor, isprobana su i stavljena u funkciju dva aparata. Nakon upotrebe na pacijentima ovog odjeljenja, jedan od ta dva aparata je prestao da radi nakon 24 sata upotrebe prijavljujući hardversku grešku – ističu u KCCG.
Tvrde da je nemoguće da je zastoj aparata nastao zbog neadekvatnog centralnog snabijdevanja kiseonikom, jer je isti takav aparat i još deset drugih respiratora na istom centralnom razvodu radilo i radi normalno.
-Takođe, izmjerili smo pritisak centralnog dovoda koji je bio u granicama normalnog. Napominjemo da aparat pri neadekvatnom dovodu kiseonika, nikako ne prijavljuje hardversku grešku, kako je sada bio slučaj. S obzirom na to da je aparat javio „crvenu“ grešku, respirator se nije smio koristiti do provjere od strane ovlašćenog servisera, pa je on nakon ovoga povučen i nijesmo ga više koristili. Drugi aparat je u funkciji i dalje. Na odjeljenju se nalaze još dva tehnički ispravna aparata, dok preostalih 14 ne koristimo, jer od toga dva aparata moramo, po preporuci predstavnika firme Denizler, da vratimo u Tursku isporučiocu radi daljih popravki koje nijesu mogli da izvrše na licu mjesta, dok preostalih 12 aparata ne koristimo dok se predstavnici turske firme ne vrate u KCCG i završe testiranje aparata. KCCG neće dozvoliti da život bilo kog pacijenta bude ugrožen usljed eventualne primjene nepouzdanih aparata – zaključuju u KCCG.
Iz turska kompanija Denizler medical ranije je saopšteno da je Crnoj Gori prošle godine ova kompanija isporučila potpuno nove i ispravne respiratore, za šta ima svu dokumentaciju. Do problema njihovom radu je najvjerovatnije došlo zbog nestručnog rukovanja, saopštio je tada Serkan Deniz, generalni direktor i vlasnik ove kompanije, demantujući tako tvrdnje aktuelnog menadžmenta Kliničkog centra Crne Gore, da su respiratori koji su prošle godine kupljeni, neispravni.
-Smatramo da je izjava generalnog direktora i vlasnika firme Denizler medikal, koju je dao pojedinim medijima nakon posjete našoj ustanovi, nekorektna i da ne predstavlja dobar osnov za buduću dalju saradnju – zaključuju u Kliničkom.
Izvor: Pobjeda