Jakov Milatović

Ministar ekonomskoj razvoja Jakov Milatović je sa predsjednikom Opštine Budva Markom Carevićem i predsjednikom Skupštine Budva Krstom Radovićem održao sastanak na kom su razgovarali o narednoj turističkoj sezoni. Milatović je optimista što se tiče turističke sezone i navodi da ćemo možda biti iznenađeni na kraju, te da će “brojevi ove godine biti veći u odnosu na one koje su budžetom planirali”.

Milatović je poručio da je imao lijep i konstruktivan razgovor sa Carevićem i Radovićem. Istakao je da je ovo prva njegova posjeta u nizu posjeta primorskim opštinama koje planira.
“Budva, u prometu našeg turizma, čini 50 procenata i zaista je prestonica crnogorskog turizma. Razgovarali smo o svim stvarima koje zajednički treba da uradimo u narednom periodu, o svemu tome što je do sada urađeno, što možda može bolje da se uradi kako bi goste dočekali što spremniji i kako bi, na benefit cjelokupne ekonomske aktivnosti, imali što bolju turističku sezonu”, rekao je Milatović.
Ministar ekonomskog razvoja je podsjetio da, posljednjih dana, imamo dobar trend kada je u pitanju epidemiološka situacija.
“Dobre naznake kada je u pitanju uspostavljanje direktnog avio-saobraćaja između Rusije i Crne Gore. Paket podrške koji je usvojila Vlada za prvi kvartal, paket podrške za drugi kvartal, koji je
u procesu usvajanja i pripreme. Razgovarali smo o paketu podrške koji priprema lokalna uprava. Ja sam zaista zadovoljan ovim razgovor. Da dam jednu dozu optimizma, možda ćemo biti iznenađeni na kraju i da će ti brojevi ove godine biti i veći u odnosu na ove koje smo budžetom planirali”, istakao je Jakov Milatović.
Carević ističe da da je ovo prvi put da je, od kako je formirana nova vlast u Crnoj Gori, Opštinu Budva posjetio neko od predstavnika Vlade.
“Cijeneći da je pred nama nova turistička sezona, znate i sami kroz šta smo sve prošli, i ja sam zaista zahvalan ministru na posjeti. Jedino uz komunikaciju, dogovor i jedan timski rad možemo ovu sezonu da dočekamo spremni. Što spremniji to je veći benefit. Uz sve druge ekonomske probleme, koji nisu mali, analizirali smo sva goruća pitanja i sigurno smo da ćemo zajedno sa našim ministrom Jakovom Milatovićem uspjeti da uradimo najbolje u interesu grada, Crne Gore i razvoja turizma”, rekao je Marko Carević.
Predsjednik Skupštine Budva Krsto Radović je kazao da je posjeta znak da će Opština Budva, kako je naveo, konačno imati dobru saradnju s državnim organima.
“Veoma cijenim posjetu ministra Milatovića. Cijenim iz nekoliko razloga. Prvo, zato što je najprije posjetio Opštinu Budvu. Želim da izrazim zahvalnost za sadržajan i konstruktivan razgovor koji smo imali. Cijenim i uvažavam sve napore koje ovo Ministarstvo i Vlada ulažu kako bi se pripremila turistička sezona. Mi smo dodatno dala neke inpute i informacije kako bi se to na kvalitetniji način uradilo. U svakom slučaju, mislim da je ispred nas neko ljepše vrijeme”, poručio je Radović.
Milatović: Predložio sam Savjetu za borbu protiv koronavirusa da liberalizujemo ulaz turistima u našu zemlju
Jakov Milatović je kazao da je ulaz iz zemlja sa kojima Crna Gora graniči dozvoljen bez bilo kakvih prepreka.
„Tržište regiona je značajno. U turističkom prometu čini 40 odsto. Dobili smo prethodnih dana veliko interesovanje sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Predložio sam Savjetu za borbu protiv
koronavirusa da, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije i veliko interesovanje s tih tržišta, da razmisle da liberalizujemo ulaz tim turistima u našu zemlju. To je uzeto u razmatranje, ja se nadam na korist turista iz svih tržišta i na korist opština poput Budve, gdje ti turisti najčešće i dolaze. To su stvari o kojima ćemo razgovarati u nerednom periodu, ne samo za ta tri tržišta koje sam spomenuo već nego sva ostala koja su važna za realizaciju turističkog prometa u Crnoj Gori”, istakao je Milatović.