Rudari nikšićkih Rudnika boksita počeće od ponedjeljka proteste pred zgradom Vlade u Podgorici, koje neće prekidati dok im se ne ispuni ključni zahtjev da budući vlasnik zaposli svih 192 radnika, odlučeno je danas na zboru zaposlenih u upravnoj zgradi Boksita.

Predstavnik Sindikata radnika Miomir Čolaković saopštio je u ime zaposlenih da će se u ponedjeljak radnici u devet sati okupiti ispred upravne zgrade preduzeća, nakon čega će organizovano krenuti u Podgoricu.

On je podsjetio da je predstavnicima radnika u utorak na sastanku sa stečajnim upravnikom Bokista Mladenom Markovićem saopšteno da će se u narednih deset dana potpisati ugovor o kupovini imovine kompanije za 5,39 miliona eura sa vlasnikom Uniprom metala Veselinom Pejovićem, prenosi MINA-business.

Marković je kazao i da će radnicima do kraja mjeseca od tog novca biti isplaćeno po 4,63 hiljade eura za zaostale minimelne zarade.

“To nije odgovor na naše zahtjeve, jer mi isključivo tražimo da budu uposleni svi radnici. Ukoliko to Pejović ne želi, imamo investitora spremnog da odmah angažuje sve radnike, organizuje proizvodnju i isplati pptraživanja”, rekao je Čolaković.

Kako je kazao, za razliku od takve ponude, Pejović nije saopštio kada bi pokrenuo proizvodnju, ni koliko radnika bi zaposlio.

“Svaki investitor bi se obavezao na godišnju proizvodnju od 300.000 tona, uposlio bi 192 sadašnja i 30 bivših radnika i isplaćivao prosječna primanja od 700 eura”, smatra on.

Na pitanje kako pregovaraju sa drugim investitorom, kada je najavljeno da će se sa Pejovićem potpisati kupoprodajni ugovor, Čolaković je prenio stav radnika da nikom neće dozvoliti ulazak u Boksite dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Blokiraćemo sve, pa neće niko raditi”, rekao je Čolaković.

Kako je dodao, radnici nijesu imali sastanak sa Pejovićem, izuzev ranije u Ministarstvu ekonomije, kada je saopštio da je kupio samo imovinu, a da radnici traže posao kod podizođača koje će angažovati kada odluči da za godinu-dvije pokrene proizvodnju.

“Od Vlade očekujemo da obaveže Pejovića da što prije pokrene proizvodnju i uposli sve radnike”, poručio je Čolaković, a u suprotno kupoprodajni ugovor sa Pejovićem ne treba da bude potpisan.

Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura. Preduzeće Uniprom metali, međutim, nije dostavilo ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradila poljska kompanija Onico, koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.

Podsjetimo, stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.

Z.N.