Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović i nezavisni poslanik Mladen Bojanić podnijeli su predlog zakona kako bi bivši radnici Boksita dobili otpremnine, međutim Vlada i Odbor za ekonomiju još uvijek se nijesu izjasnili povogom toga.

Predlogom zakona traži se da Vlada u budžetu za narednu godinu obezbijedi 1,19 miliona eura za otpremnine bivšim radnicima Rudnika boksita koji su zbog stečaja penzionisani. Pravo na otpremninu bi imalo 111 radnika kojima bi se novac, ako predlog bude usvojen, isplatio najkasnije do 31. marta naredne godine. Isplata bi bila oko 12.000 eura po radniku.

Predlog urađen na osnovu skupštinskih zaključaka kojima je definisano da Vlada treba da obezbijedi sve neophodne uslove za poštovanje zakonskih i obaveza predviđenih kolektivnim ugovorom prema zaposlenima Rudnika boksita, kao što je to urađeno sa penzionisanim radnicima KAP -a, objasnio je Damjanović.

“Dvije godine se čeka da se realizuju skupštinski zaključci. Ako se predlog ne usvoji to bi bila diskriminacija, jer isto rešenje je prihvaćeno za KAP”, rekao je Damjanović.

Predstavnici sindikalnih organizacija Rudnika boksita Nikola Žugić i Dragan Đilas pozvali su poslanike da podrže Predlog zakona kao što je to bilo sa radnicima KAP-a.

Na pitanje Filipa Vukovića (DPS) upućeno predstavnicima sindikata, da li bi neko od tih radnika radio ako bi im novi vlasnik ponudio posao, Žugić je odgovorio da je rudarima novi vlasnik saopštio da posla neće biti ni za 180 radnika koji žele da rade a kamoli za kolege koji su penzionisani.