Najnoviji rezultati PISA testiranja crnogorskih đaka pokazao je gori ostvareni rezultat iz testiranih oblasti čitanja, matematike i nauke, nego li 2018. godine. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, većinom smatraju ovaj rezultat poražavajućom, ali i pravom slikom stanja u crnogorskom školstvu, u kojem vlada “crtanje ocjena”, sve veći broj lučaša bez pokrića, generacije đaka koje naučeno ne umiju promijeniti u stvarnom životu…

“Rezultat PISA testa je pokazatelj kako se danas uči – površno, napamet, kako bi se upisala ta petica. Đaci su elementarno nepismeni, ne znaju osnovne stvari. Od 100 đaka naći ćete bar 80 lučaša, koji kasnije ne uspijevaju ni da polože prijemni, a kamoli završe fakultet”, kaže naša sagovornica. Dodaje i kako bi riješila problem objektivnim ocenjivanjem i ponavljanjem godine dok se gradivo ne nauči.
“Treba jasno odvojiti djecu sa poteskoćama u učenju i sa njima posebno raditi. Ali više je onih lijenih, nezainteresovanih, koji se i ne trude, jer znaju da će im se na kraju pokloniti ta dvojka, pa i petica. Kaznila bih i nastavnika koji poklanja ocjene i roditelje koji na bilo koji način pokušavaju da utiču na njega”, rekla je ona.

Naš sagovornik smatra da je potrebna kompletna reforma školstva.

“Potrebna nam je kompletna reforma školstva, novi udžbenici, đaci uče nepotrebne, zastarjele informacije. Stari sistem učenja i ocjenjivanja u koji će se uklopiti savremena nauka, tehnika, jezici… Đaci “bubaju” za ocjenu, sjutri dan ne umiju ni da prepričaju šta su naučili. Luča je nekada bila ponos, danas se štampa i dodjeljuje svakom đaku čiji roditelj to zatraži”, kazao je on. Rekao je i da “prosvjetni radnici danas nemaju autoritet nad đacima, pa često trpe pod pritiskom nevaspitane djece i njihovih roditelja”.

“I nastavnici su im nepismeni i loše predaju, zato su nam i đaci takvi”, kratko je prokomentarisala starija gospođa.

Sugrađani su ogorčeni i na prosvjetu, školstvo, vlast…

“Uništeno nam je školstvo, prosvjeta, nepismeni vladaju, pričaju na televiziji, kupuju diplome… Djeca vide od njih”, rekao je stariji sagovornik.

Sreli smo i sugrađane koji se ipak nadaju da će mali postotak učenika, kojih ipak ima, zasijati nad neznanjem ostalih.

“Rezultati PISA testa su sramotni. Ja sam ipak optimista, pogledajte učenike naše gimnazije, i ostalih crnogorskih gimnazija i medicinske, građevinske škole. Mali genijalci. Nadam se da će se više pričati o njihovim uspjesima i ulagati u njih”, kazala je naša sagovornica.