Mladi Niksica

Iako je najpoznatija kriptovaluta – bitkoin, izgubila na vrijednosti u poslednjih par mjeseci i povukla ostalih desetak najpopularnijih kriptovaluta, njihova popularnost ne jenjava. Ipak, gotovo sve centralne banke zemalja u regionu nemaju povjerenja u njih i upozoravaju da je ulaganje u kriptovalute izuzetno rizično, prenosi CDM.


Pojedine centralne banke, poput one u BiH, nisu se čak ni posebno bavile kriptovalutama i imaju neutralan stav. S druge strane, neke od njih, kao što je na primjer Narodna banka Makedonije, osnovale su posebna odeljenja koja proučavaju tržište kriptovaluta.
Za guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića, kriptovaluta je špekulativna hartija.
“I to u mnogo većoj mjeri nego što je novac. Taj segment nije regulisan, nema nadzora, nema kontrole i svako ulaganje nosi rizik onoga ko ulaže u njih. Mislim da su centralne banke malo pasivne kada su u pitanju kriptovalute, ali Centralna banka Crne Gore je već zauzela proaktivan stav o tome. Nesporno je da je to zarada, ali ako je špekulativna, a jeste, onda neko ko zaradi to čini na teret nekog ko gubi”, kaže za “Blic” prvi čovjek CBCG.
Prema riječima Želimire Raspudić, viceguvernera Centralne banke BiH, oni se nijesu posebno bavili tom oblašću.
“U BiH kriptovalute nisu pretjerano uzele maha, nisu tako popularne kao u drugim zemljama regiona. Centralna banka ima neutralan stav za sada. Udruženje banaka BiH je razmatralo tu temu, imali su par prezentacija”, kratko je rekla za “Blic” viceguvernerka CBBiH.
Daleko ažurnija po pitanju ispitivanja tržišta kriptovaluta je Makedonija. Iako ih ispituje, Narodne banke Makedonije za sada takođe ima negativan stav prema kriptovalutama. Maja Kadievska-Vojnović, viceguverner NB Makedonije, čak smatra da to nisu valute, već finansijska sredstva.
“Smatramo da je to samo “balon“, a ne novac. Dakle, to nisu kriptovalute jer je samo valuta novac, a kriptosi to definitivno nisu. One nemaju tri osnovna svojstva novca, da su sredstvo razmjene, sredstvo očuvanja vrijednosti i obračunska jedinica. Možda imaju eventualno funkciju razmjene… Stav NB Makedonije je da je to sredstvo. NB smatra da ko god investira u njih sam preuzima rizik”, kaže za “Blic” Kadievska.
U Narodnoj banci Srbije naglašavaju da je zakonodavstvo te zemlje prepoznalo da su kriptovalute značajne za državu u kontekstu upravljanja rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.
“Prije svega zbog činjenice da je za tako nešto potrebno da određenu kriptovalutu prihvate svi u okviru jednog pravnog sistema i da upotreba takve kriptovalute bude garantovana u tom pravnom sistemu. Za tako nešto još nema ni naznaka”, navode u NBS.