Ratko i Radmila

Ratko Drašković, proslavljeni crnogorski bokser i bivši svjetski prvak, kod svojih sugrađana postao je poznat i kao čovjek velikog srca, simbol plemenitosti i humanosti koja ne poznaje granice. Drašković je nedavno donirao bubreg nepoznatoj sugrađanki Radmili Raičević sa kojom je prešao put ispunjen usponima i padovima, ali koji je spasio jedan život.

On je za svoj plemeniti čin dobio priznanje u kategoriji pojedinaca „Heroji godine“, a zajedno sa Nikšićaninom Milanom Bojičićem koji je na isti način spasio život Jasmini Međedović iz Berana.
U razgovoru sa nama Drašković je otkrio da se na ovakav korak odlučio sasvim slučajno, nakon jednog sna u kojem mu se simbolički otkrila buduća namjera.
„Odmah sam otišao u bolnicu i rekao šta hoću da uradim. Razgovarao sam sa doktorom i pitao kome je najpotrebniji bubreg, nakon čega me je on uputio na Radmilu. Zatim je uslijedilo vađenje nalaza“, priča Ratko koji je najveću podršku imao od porodice i prijatelja.
Međutim, ovakav proces nije bilo lak i prepreke su nešto na šta čovjek mora da bude spreman. Nakon što je, u međuvremenu, prebolovao koronavirus i veoma teško se oporavio, Ratko nije odustao od svoje namjere već je nastavio sa potrebnom zdravstvenom procedurom, a zatim se moralo razmišljati o prikupljanju novca za transplataciju. Kako kaže, posebnu zahvalnost duguje Goranu Đuroviću iz Bara koji je uplatio 44 000 eura, koliko im je na kraju nedostajalo.
„U Istanbulu smo obavili sve preglede, ali nas je odbila komisija, pa smo se vratili neobavljena posla. Ipak, nijednog trenutka se nijesmo predali, već smo koračali hrabro naprijed i na kraju uspješno obavili transplataciju“, kazao je Ratko kojeg je dodatno motivisala činjenica da ovim gestom spašava nečiji život.
Dodaje i da mu uručeno priznanje mnogo znači, a zahvalio se NVO SaNa koja je prepoznala njegovu plemenitost i nagradila je.
„Poručio bih mojim Nikšićanima da uvijek treba biti human i priskočiti u pomoć onome kome je potrebna“, zaključio je Ratko i istakao da je biti human nešto najljepše.
Ratko Drašković