mladiNikšića

Nikšićka Književna zajednica „Mirko Banjević“ raspisuje konkurs za dodjelu nagrade „Mirko Banjević“ za knjige poezije i proze objavljene u periodu između 2015-2017. godine, stvaraocima iz Crne Gore i dijaspore.

 

„Osim umjetničkih i estetskih kriterijuma, stručni žiri će cijeniti i zastupljenost zavičajnih tema i motiva u stvaralaštvu autora. Uz knjigu autori treba da prilože i svoj CV. Konkurs je otvoren do 1. decembra ove godine nakon čega će žiri donijeti odluku o dobitnicima.
Nagradu „Mirko Banjević“ čini unikatna plaketa i novčani dio“, objašnjavaju iz zajednice. Nagrade će biti uručene na završnoj večeri manifestacije „XX nikšićki književni susreti“ koja će se održati od 11. do 13. decembra. Knjige slati na adresu: Književna zajednica „Mirko Banjević“ Ulica Nika Miljanića br. 10, sprat 3, sa naznakom „za predsjednika Radislava Gardaševića“, a učesnici konkursa iz dijaspore na e-mail adresu: mirkobanjevickz@gmail.com.

Ova književna institucija osnovana je 1979. godine u Nikšiću, najprije kao Književni klub, koji će nakon nekoliko godina postojanja i rada prerasti u Književnu zajednicu. Nosi ime velikog crnogorskog i jugoslovenskog pjesnika Mirka Banjevića. Pisci ove zajednice su objavili više od 300 naslova. Jedan od članova jeste i poznati akademik CANU-a Žarko Đurović. Od 2008. godine ustanovili su i nagradu “Mirko Banjeviċ.