Pozivaju se stvaraoci iz Crne Gore da se prijave na konkurs za dodjelu nagrada ,,Zaloga” za poeziju, prozu i likovnu umjetnost, koji raspisuje književna zajednica ,,Vladimir Mijušković” iz Nikšića. Pravo da predlože dobitnike ove prestižne nagrade imaju pojedinci, grupe građana, umjetnička udruženja, institucije i nevladine organizacije. Nagrada ,,Zaloga” dodjeljuje se od 1986. godine i njen prvi dobitnik bio je pjesnik Vito Nikolić.

Nagrada za poeziju i prozu dodjeljuje se za knjige objavljene 2020. i 2021. godine (dvije godine prije raspisivanja konkursa, shodno Pravilniku o dodjeli nagrada), dok se za likovnu umjetnost sagledava cjelokupno stvaralaštvo umjetnika. Prijedlog sa obrazloženjem i tri primjerka knjige kojom se konkuriše za nagradu potrebno je poslati na adresu: Spasoje Bajović, Baja Pivljanina P+4, Nikšić; najkasnije do 15. oktobra 2022. godine.
Konkurs traje od 15. septembra do 15. oktobra 2022. godine, nakon čega će tročlani Žiri donijeti odluku o dobitnicima, a Predsjedništvo Književne zajednice ,,Vladimir Mijušković” odrediti datum uručivanja nagrada.