Izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore Ivan Radulović kazao je da je priliv stranih direktnih investicija u prva četiri mjeseca ove godine iznosio 238 miliona eura. On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da je došlo do pada priliva stranih direktnih investicija u poređenju s istim periodom prošle godine za 44 miliona eura.
U tom periodu, kako je rekao, SDI su iznosile 282 miliona eura.
“To jeste znak za zabrinutost. Možda ne za uzbunu, ali jeste za zabrinutost. Poruka koju mi šaljemo kontinuirano je da moramo imati predvidiv i transparentan poslovni ambijent”, dodao je Radulović.
U posmatranom periodu došlo je do povećanja ulaganja u sektor nekretnina.
“Ove godine su ta ulaganja bila 51 milion eura, dok je taj iznos u periodu januar-april 2020. godine iznosio 31 milion eura”, istakao je.
Kad je riječ o strukturi stranih direktnih investicija, Radulović kaže da je 25 odsto njih iz zemalja Evropske unije, a 20 odsto iz zemalja regiona.
“U suštini, u grupi zemalja koje najviše investiraju u Crnu Goru su Srbija, Ruska Federacija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kipar, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska, Njemačka i Francuska”, zaključio je Radulović.
Izvor: Portal RTCG