Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da su aktuelne mjere protiv koronavirusa produžene do 30. jula, uz napomenu da se one mogu mijenjati u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

“Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama i u ustanova dječije i socijalne zaštite, a koji nijesu vakcinisani, raditi PCR test pri povratku sa godišnjih odmora”, kazala je Radulović.
Vakcinisano je skoro 70 odsto ljekara.
“Molimo sve, a posebno mlade, one od 19 do 39 godine koji su u Crnoj Gori najčešće obolijevali od korone da prestanu da misle da su nesavladivi i da slijede primjer ljekara i da se vakcinišu. Svi kod kuće imamo mlađe ili starije od sebe koje možemo da ugrozimo. Njihovi organizmi su krhkii nijesu otporni kao vaši. Zašto bi vrijeme, umjesto sa najbližima i u domaćem okruženju, provodili u bolnici, izolovani od svih, i borili se za dah uz pomoć mašina? Nemojte tome da ih izlažete. Podsjećam i da je opasna predrasuda da korona mladima ne može ništa. Nažalost, bilo je i fatalnih posljedica među mlađima i, nemojmo se zavaravati, biće ih i dalje širom svijeta. Ne dozvolite sebi da se, zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunom, izlažete prevrtljivoj bolesti”, kazala je Radulović.
Radulović je rekla da je trenutno u crnogorskim bolnicama zauzeta 31 postelja zaraženima koronavirusom.
Ona je rekla da je testirano preko 10.000 stranaca u Crnoj Gori.
“Od tog broja pozitivno je njih 82, dakle manje od jednog procenta.Podsjećamo da smo turistima omogućili i besplatno bolničko liječenje u slučaju obolijevanja od korona virusa, a hotelijere obavezali da 10 odsto smještajnih kapaciteta oslobode upravo za namjenu izolacije gostiju. Njima je sporadično trebala hospitalizacija koja im je i obezbijeđena i biće obezbjeđivana i ubuduće. Na bolničkom liječenju ih je trenutno troje – po jedno u Baru, Kotoru i Beranama”, rekla je Radulović.
Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je IJZ od Svjetske zdravstvene organizacije SZO dobio instrukcije za postupanje u slučaju pojave delta soja koronavirusa.
“U saradnji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti nakon saradnje moći ćemo bliže reći da li se u Crnoj Gori nalazi delta soj. Dinamika ovog programa, uzorkovanja, slanje na analizu zavisiće od ovog Centra s obzirom na to da je on nosilac ovog programa”, rekao je Galić.
On je saopštio da je epideiološka situacija u Crnoj Gori i dalje stabilna.
“Porast broja zaraženih nije na značajnijem nivou, iako dolaze turisti”, naveo je Galić.
Dodao je da je 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 46,51.
“Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1.420, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je 1,51% čime smo i dalje u evropskim okvirima standarda stabilne epidemiološke situacije. Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja dnevne incidencije na million stanovnika tokom sedmodnevnog presjeka od 12 zemalja članica EU”.
Prvu dozu primilo 33,4 odsto punoljetnog stanovništva, a da je revakcinisano njih 30,3 odsto.
„Crna Gora je procentualno vakcinisala veći broj stanovništva od Albanije, Kosovam BiH, Sjeverne Makedonije, Rumunije“, kazao je on.