Bivši radnici Željezare popeli su se na krov upravne zgrade u znak protesta, nakon što im je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, saopštio da Država ne može imati udjela u kupovini Željezare prema ocjeni Evropske komisije.

Predstavnik radnika Ivan Vujović kaže da će radnici ostati na krovu dok im se ne obrati premijer Dritan Abazovic. U suprotnom proteste će dalje radikalizovati na različite načine, jer kako kaže ovu nepravdu ne mogu dozvoliti.
“Ne žele više da čekaju, ogorčeni su. Od 2. juna smo u upravnoj zgradi, i sve je e do nedavno po pitanju rješavanje problema bilo u redu. Ministar Đurović nam je na sastanku danas rekao da država mora čekati mišljenje Evropske komisije da li može uđe u vlasničku strukturu železare. To mi potrajati minimum pola godine”, rekao je Vujović.
Radnici poručuju da su ogorčeni i spremni i na goru radikalizaciju, jer kažu da neće dozvoliti da ostanu bez posla. Turski Toščelik najavio je da će do 1. septembra otpustiti svih 229 proizvodnih radnika.
“Radnici traže da Abazovic odmah dođe u Željezaru i kaže nam da li ova fabrika treba Nikšiću i državi ili ne, a ne da se sa nama bukvalno igraju dva mjeseca i da nam danas kažu da država ne može “tek tako” da uđe u fabriku. Nakon sastanka sa Đurovićem mi iz sindikata smo došli u vrlo nezgodnu situaciju, radnici su nas napali da smo mi krivi, da smo previše vjerovali i premijeru i ministrima. Jednostavno više nisu mogli da čekaju, od 1. septembra ćemo svi dobiti otkaze, a Toščelik nam nudi otpremnine od po 6.000 eura. To nećemo dozvoliti”, rekao je Vujović.
Miodrag Daka Davidović želi da kupi železaru od Toščelika i već pregovara sa njima. Turski partner traži 20 miliona eura, a Davidović je pristao da plati 15 miliona dok bi država učestvovala sa preostalih pet miliona. Međutim, to je sada zaustavljeno dok se ne dobije mišljenje Evropske komisije.
Radnici traže i da u Željezaru odmah dođe i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Izvor: RTVNK