Projekat “Saznaj i razaznaj“ (L2D) je program koji doprinosi razvoju medijske pismenosti u Crnoj Gori, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Program je prvenstveno namijenjen obuci odraslih kako bi stekli bazično znanje o medijskoj pismenosti. Projekat sprovode Institut za medije Crne Gore (IMCG) i IREX.

“Ovim pozivom želimo da regrutujemo novu grupu građana sa iskustvom i znanjem o medijskoj pismenosti, o obrazovanju i metodici prenošenja znanja, novinarstvu, faktčekingu, komunikacijama, kako bismo ih obučili da postanu treneri za odrasle za medijsku pismenost. Tokom trajanja projekta, odabrani polaznici će biti obučeni za trenere a potom i sami držati treninge grupama od 15 do 20 učesnika širom Crne Gore u okviru ovog projekta”, navode organizatori.

Traže građane/ke, koji posjeduju osnovno razumijevanje medijske pismenosti i žele da savladaju IREX-ovu metodologiju za trenere medijske pismenosti, a da kasnije sami sprovode treninge; znanje i iskustvo iz oblasti novinarstva, faktčekinga, medijske pismenosti, obrazovanja za odrasle, obrazovnih programa, zastupanja, kritičkog mišljenja i razvoja; interesovanje da obučavaju odrasle, sa 30 i više godina, širom Crne Gore a posebno u sjevernom regionu države.

“Program se posebno preporučuje nastavnicima/ama osnovnih i srednjih škola koji bi bili zainteresovani da predaju medijsku pismenost (ili je već predaju) u školama. Podstičemo kvalifikovane kandidate iz svih djelova Crne Gore, sa akcentom na sjever, da se prijave”, ističe se u pozivu.

Na osnovu ovog poziva, IMCG će izabrati 30 novih kandidata koji će pohađati besplatnu četvorodnevnu obuku za trenere medijske pismenosti, u organizaciji IMCG i IREX.

“Obuka za trenere medisjke pismenosti će biti održana u krajem septembra i početkom oktobra i sastojaće se od dva dijela: „online“ i „offline“ – na seminaru, u plaćenom hotelskom smještaju. IMCG će voditi računa o geografskoj disperziji tokom selekcije kandidata za trenere medijske pismenosti. Cilj je da 30 selektovanih kandidata dolaze iz sve tri regije Crne Gore”, navodi se u pozivu.

Mogućnost za angažman

Izabrani i obučeni kandidati će imati mogućnost da održe najmanje jedan trening tokom 2022. godine i više treninga u narednim godinama, za honorar, u saradnji sa IMCG i IREX.

Tražene kvalifikacije

Poželjno je da kandidati koji se prijavljuju na ovaj oglas imaju sljedeće kvalifikacije:

Univerzitetsku diplomu u oblasti društvenih nauka (novinarstvo, komunikacije, obrazovanje, političke nauke, sociologija, psihologija ili druga primjenjiva grana društvenih nauka).

Osnovno razumijevanje medija i informacijske pismenosti, medijske pismenosti, digitalne pismenosti i/ili fekčekinga.

Iskustvo u držanju treninga, obučavanju, ili držanju predavanja,

Poželjno iskustvo u prenošenju znanja, interaktivnim trening metodama (npr. rad u malim grupama, studije slučaja, kvizovi, demonstracije, itd.) i digitalnim alatkama (npr. nalozima na društvenim mrežama, putem pretraživanja interneta, itd.).

Poželjno je pedagoško znanje.

Poželjno je razumijevanje crnogorske medijske scene, obrazovnog sektora i povezanih pitanja.

Neophodno je da kandidati koriste Microsoft Office i konferencijske platforme (npr. Zoom i slično tome.)

Očekuje se da kandidati imaju sposobnost profesionalne komunikacije, odgovornog ispunjavanja dogovorenih obaveza i pisanog izvještavanja o aktivnostima koje su preuzeli u okviru ovog projekta.

Prijave

Svi zainteresovani kandidati treba da podnesu CV/radnu biografiju sa naglaskom na znanju i iskustvu relevantnom za ovaj oglas, na email adresu: imcg@mminstitute.org do 25. avgusta 2022. godine.

IMCG zadržava pravo da se obrati kandidatima i zatraži dodatne informacije ukoliko bude potrebno ili da pozove kandidate na intervju.

“Prilikom izbora trenera i trenerica vodiće se računa o geografskoj, rodnoj, starosnoj izbalansiranosti, uz puno poštovanje svih drugih različitosti. Prednost će biti data kandidatima i kandidatkinjama koji imaju pristup odrasloj populaciji. Ako imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, možete nas kontaktirati na: tel: +382 20 202 175, 201 345 E-mail: imcg@mminstitute.org”, navodi se u pozivu.

Treneri koji su obučeni po ovom programu u 2021. godinu ne treba da se prijavljuju, biće pozvani da drži treninge zajedno sa novim trenerima, nakon što nova grupa bude obučena.