Bivši radnici nikšićkog Metalca počeli su okupljanja ispred fabrike zahtijevajući od nadležnih u državi da im saopšte kada će dobiti obećane otpremine, što je ranije isplaćeno jednom broju njihovih kolega, prenosi portal CDM.

Radi se o grupi od 19 bivših radnika koji se sada nalaze na evidenciji Biroa rada, a potražuju socijalni program u iznosu od po 10,7 hiljada eura.

Jedan od okupljenih, Miroslav Jokić, kazao je da će po nekoliko sati protestovati ispred Metalca, a ukoliko im se niko u narednih nekoliko dana ne obrati, protest će preseliti ispred Ministarstva finansija u Podgorici.

“Drugog izbora nemamo. Spiskovi sa našim imenima upućeni su nadležnim ministarstvima prije skoro dva mjeseca. Pokušavali smo da saznamo kada će biti isplata, ali nikakvih zvaničnih informacija nemamo”, rekao je Jokić.
Prema njegovim riječima, nemaju nikakvih primanja i nemaju od čega da žive pa su prisiljeni na takav vid izražavanja nezadovoljstva.

Bivši radnik, Mijo Ćipranić, podsjetio je da su na evidenciji Biroa rada od decembra i dodao da se nadaju da će ministri finansija i ekonomije, Radoje Žugić i Vladimir Kavarić, ispoštovati njihov raniji dogovor u vezi isplate otpremina, za koje je bila najavljena u januaru.

U Metalcu je stečaj uveden krajem 2014, a krajem prošle godine istekao je jednogodišnji zakup sa beogradskom firmom Iskra promont, vlasništvo Dejana Stablovića.

Proizvodnja je prekinuta 24. novembra kada je Elektroprivreda EPCG Metalcu isključila struju zbog dugovanja.

Vlasnik Metalca je od tada prekinuo angažman radnika koji su bili uposleni na određeno vrijeme.