Radnici kompanije “13. Jul – Plantaže” danas do 17 časova biraju predsjednika sindikalne organizacije tog državnog preduzeća.

Iz izvršnog odbora Sindikalne organizacije “13 Jul-Plantaže” ad saopšteno je juče da se radi o prvim slobodnim izborima za predsjednika Sindikalne organizacije te kompanije “koji će biti izabran po volji radnika, a ne po volji izvršnog direktora i njegovih poslušnika”.

Ranije je to, kako su istakli u sindikatu, bilo po volji Verice Maraš, a sada tvrde da to nastavlja njen nasljednik Miroslav Vuković.

– Došao je dan “D” za radnike “13 Jul-Plantaže” ad, a nadamo se i za našu kompaniju… Da li će to biti aktuelna predsjednica Anka (Knežević) i nastaviti započetu borbu koja je u punom jeku i u kojoj je dala cijelu sebe ne štedeći se ni dana ni časa i stojički trpeći raznorazne napade i udarce najgore vrste, ili koleginica Danka (Drakić Krstović) koja je takođe već godinama u prvim redovima u borbi za prava radnika zbog čega je sebi prikačila etiketu protivnika uprave kompanije ali i osobe na koju niko ne može vršiti bilo kakav pritisak pa je neistomišljenicima postala veliki trn u oku, ili kolega Mijo (Miodrag Otašević) koji je takođe dao veliki doprinos za oslobođenje našeg Sindikata od dugogodišnje tiranije, nama je svejedno. O četvrtom kandidatu nećemo pisati, jer ga ne doživljavamo kao iskrenog predstavnika radnika, pogotovo zbog obećanja u svom programu da će prvo pristupiti promjeni našeg Kolektivnog ugovora koji je i najveća boljka rukovodstva kompanije, pa samim tim nije teško zaključiti čiji je kandidat – dodaje se u saopštenju.

Dnevni list “Dan” je prije nekoliko dana objavio da je u planu i programu Otaševića navedeno između ostalog da će uložiti maksimalne napore i kapacitete u cilju uplate neizmirenih doprinosa za radnike i sprečavanja nastanka novih dugova po ovom osnovu od strane kompanije „13. jul Plantaže“.

Takođe, u planu je naveo i da je informisanje sindikata bilo lose i da će, ukoliko dobije mandat, informisanost radnika biti jedan od prioriteta ali i sprečavanje eventualne privatizacije kompanije, koja bi bila loša za radnike i sprečavanje mijenjanja nagore Kolektivnog ugovora.
– Sindikalna organizacija „13. jul Plantaže“ godinama je članica Saveza sindikata Crne Gore (SSCG). Zaposleni su svjedoci da to članstvo tokom prethodnih godina nije donijelo željene rezultate. U mandatnom periodu biće ozbiljno razmotrena mogućnost promjene te prakse, odnosno uspostavljanja saradnje sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), čiji su predstavnici pokazali spremnost da maksimalno pomognu – piše, između ostalog, u programu Otaševića. Kad je u pitanju plan i program rada Danke Drakić Krstović u njemu je navedeno da će se između ostalog baviti prevencijom zlostavljanja I mobinga na radu.
– Prevencija zlostavljanja i mobinga na radu, upoznavanje članstva sa njihovim pravima koja proističu iz Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, veća edukacija članstva – piše između ostalog u planu i program Drakić Krstovićeve. Aktuelni predsjednik sindikata Anka Knežević istakla je u svom programu da je sindikat u stanju da odgovori svim izazovima društvene i sindikalne stvarnosti.
– Ja kao predsjednik sindikalne organizacije, kao prvi i osnovni cilj koji postavljam pred sobom i za koji ću upotrijebiti svoje stručno znanje, zalaganje i nesebičnost vodeći računa o opštem interesu zaposlenih, a to je očuvanje Kolektivnog ugovora i svakog radnog mjesta zaposlenih – napisala je Knežević. U planu i programu Jelene Bojanović, četvrte kandidatkinje za predsjednika sindikata, navodi se da što hitnije treba pregovarati o Kolektivnom ugovoru.
– Što hitnije pregovarati o Novom kolektivnom ugovoru, kako bi se isti uskladio sa izmijenjenim zakonskim propisima, u prvom redu sa Zakonom o radu – navodi se između ostalog u program Bojanovićeve. Dodaje se da su svjesni u kojoj se firma situaciji nalazi i da zahtjeve sindikata treba definisati sa realnim osnovama, jer će nerealni zahtjevi ostati mrtvo slovo na papiru.

Do 10 sati jutros na izbore je izašla većina zaposlenih u upravi kompanije. Očekuje se da do 17 sati izadju i radnici drugih sektora kompanije.