prijava građana

Gradjani su juče počeli da podnose zahtjeve komercijalnim bankama za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus. Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, interesovanje je veliko što govori i podatak da je samo prvog dana javnog poziva predato 435 aplikacija.

Javni poziv za građane za učešće u projektu Hiljadu plus raspisan je 16. novembra, a predaja dokumentacije počela je juče.

Aktivnosti:

“Građani su počeli da predaju dokumentaciju u CKB, Erste, Lovćen, NLB i Podgoričku banku. Zainteresovanost je velika, a prijavljivanje traje do 3. decembra”, naglasio je Čanović za Pobjedu.

Podsjetio je da su raspisivanju javnog poziva prethodile brojne aktivnosti, među kojima javni pozivi za ponuđače stanova i za komercijalne banke, odabir konsultanta za realizaciju komunikacione strategije itd.

“Nakon završenog javnog poziva za ponuđače stanova, imamo u ponudi 409 stambenih jedinica u izgradnji, a na sajtu www.1000plus.me se može vidjeti detaljan spisak. Pored stanova u izgradnji, imamo i ponudu izgrađenih stanova, koja će se kontinuirano ažurirati, što je i jedan od glavnih noviteta ove faze”, precizirao je Čanović i podsjetio da je u ponudi i novogradnja i starogradnja, pod uslovom da stanovi ispunjavaju propisane uslove.

“Ovo je bitna novina, jer smo na ovaj način uspjeli da omogućimo kupovinu svih stambenih jedinica na teritoriji države, naročito u opštinama u kojima nema novogradnje. Da bi mogao da bude uključen u Hiljadu plus, stan mora da ispunjava uslove: da nije skuplji od 1.100 eura po kvadratu i da zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što se odnosi na zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine”, ističe Čanović i dodaje da imaju spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdaje izvještaj energetske efikasnosti. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban.

Pravila:

Čanović dodaje i da svi papiri u vezi stana moraju biti jedan kroz jedan, odnosno da nema tereta i ograničenja. Svi ostali detalji mogu se naći u javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, koje se nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me.

“Da bi svi građani blagovremeno bili informisani o početku projekta, započeli smo i kampanju „1000 plus“, koja uključuje postavljanje bilborda u 10 crnogorskih opština, emitovanje video spotova na televizijskim programima sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom, novinski dodaci, brošure”, kazao je Čanović.

Jedan od noviteta ove faze jeste, dodaje, i dodatna grupa prioritetnih lica.

“Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, kazao je Čanović naglašavajući da u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom kovid-19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored navedenih, budu prioritetna lica u četvrtoj fazi projekta.

Izvor: Pobjeda