testiranje reprezentacije

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, obavili su danas u Budvi antropometrijsko mjerenje reprezentacija učesnica Evropskog prvenstva za mlade u boksu u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Mjerenje je realizovano sa reprezentacijama Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Ukrajine, Bugarske, Španije, Jermenije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Sjeverne Makedonije i Kosova.
Navedena mjerenja realizovana su sa inovativnom vagom koja radi na principu bioelektrične impedanse i emitovanjem niske i bezbjednosne doze struje kroz organizam, nudi sportistima i njihovim selektorima kompletan uvid u indikatore morfološke dijagnostike. Ova savremena metoda pruža eksplicitan uvid u odnos mišićne i masne mase, parametre metabolizma i kompletnu segmentnu analizu tijela.
Mjerenja su realizovali prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Jovan Gardašević, dr Marina Vukotić i mr Blažo Jabučanin.
Profesor Bjelica se zahvalio selektorima reprezentacija na ukazanom povjerenju i naglasio da morfološka dijagnostika ima konzistentnost u procesu sportskog treninga, i da su navedena mjerenja od vitalnog značaja za mlade sportiste radi usklađenosti rasta i razvoja mišićnog i koštanog tkiva jer usljed nestručnog rada može doći do štetnih i negativnih posljedica za lokomotorni aparat.
Kontrola trenažnog procesa između ostalog podrazumijeva i kontrolu morfoloških indikatora, na osnovu kojih se dobija objektivno inicijalno i tranzitno stanje mladih sportista, zaključio je profesor Bjelica.