Na aerodromu u Golubovcima u ponedjeljak je svečano ispraćen VI kontingent Vojske Crne Gore (VCG) u misiju Resolute Support u Avganistanu.Ovaj kontingent ima ukupno 18 članova, uključujući i prvu ženu koja iz VCG ide u neku misiju, vodnika Snežanu Korać iz Inžinjerijske čete. Do sada su žene odlazile u misije jedino kao medicinski tehničari, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pripadnicima VI kontingenta obratili su se ministar odbrane Predrag Bošković i komandant kontingenta, poručnik Mirko Tomić.
Uz najbolje želje da svoj zadatak u misiji obave časno, odgovorno i na visini povjerenog zadatka, ministar je podsjetio na dugo iskustvo Crne

Gore u mirovnim misijama koje datira još iz vremena Kralja Nikole. On je kazao da iskustva stečena u misijama imaju nemjerljivo iskustvo u obuci i edukaciji pripadnika Vojske Crne Gore i unapređenju njihovih sposobnosti, koje kasnije treba prenijeti na mlađe, i one koji će tek postati pripadnici Vojske Crne Gore.

Poručnik Tomić je kazao da je pripadnicima kontingenta velika čast i obaveza opravdati ukazano povjerenje, tim prije što su njihovi prethodnici, ne samo utabali široku stazu, već i postavili visoke kriterijume kojima treba težiti.
On je obećao da će kontingent na čijem je čelu dati sve od sebe da u najboljem svjetlu predstavi Crnu Goru, njene građane i Vojsku.
„Obećavamo da ćemo časno i dostojanstveno nositi uniformu Vojske Crne Gore i učiniti sve što je u našoj moći da je učinimo prepoznatljivom po najvišim standardima vojničkog znanja i ponašanja“, zaključio je poručnik Tomić.