Iz nevladine organizacije (NVO) Zid objašnajavju da mladi u Crnoj Gori pozajmljuju novac na kamatu i to od vršnjaka kamataša, zbog čega trpe razne oblike psihološkog ili verbalnog nasilja, jer često nemaju da vrate pozajmljeni novac.

Problem kockanja kod mladih u Crnoj Gori i povezanost problema zavisnosti od kockanja kod mladih i nasilja, posmatrano iz ugla ljudske bezbjednosti, psihološkinja “Savjetovališta Entera -Podgorica” pri ADP-ZID Vesna Kraljević predstavila je na Regionalnoj konferenciji o ljudskoj bezbjednosti u Atini.
”Alarmantni i iznenađujući podaci prisutnima na konferenciji bili su da mladi, pa i maloljetni u Crnoj Gori, pozajmljuju novac na kamatu i to od vršnjaka kamataša. Ekonomsko nasilje se u ovoj pojavi ogleda na način da mladi često nemaju da vrate pozajmljeni novac ili kasne sa uplatama, pa od kamataša trpe razne oblike psihološkog ili verbalnog nasilja, a ekonomsko naslije se ogleda u iznudi novca koji se duguje”, piše u saopštenju.
Tvrde da je psihološko i verbalno nasilje vidljivo u grupi vršnjaka koji igraju igre na sreću i to kada osoba koja nema novca za kockanje, ne želi da kocka ili ne želi sav novac da potroši na kockanje.
”Dešava se da grupa vrijeđa, naziva pogrdnim imenima ili isključuje ovog člana iz grupe, pa mlada osoba zbog pripadnosti grupi bude prisiljena da igra igre na sreću ili u iznose koje ne želi”, saopštili su iz Zida.
Upitali su koliko se mladi u Crnoj Gori osjećaju bezbjedno i bez straha zbog sve veće dostupnosti i korišćenja igara na sreću u Crnoj Gori i nepoštovanja zakonskih rješenja u toj oblasti.