Svečanom akademijom i promocijom monografije Naših 60 godina, Košarkaški savez obilježiće jubilej 60 godina košarke u Crnoj Gori.

Predsjednik odbora za obilježavanje jubileja, Želimir Cerović, kazao je da je to prilika da se javnost podsjeti kako je sve počelo, od donošenja prve košarkaške lopte u Crnu Goru i kako je od 1955. godine funkcionisao savez. On je rekao da će na akademiji prisutne pozdraviti predsjednici Košarkaškog saveza, Milo Đukanović i FIBA Evrope, Turgaj Demirel.

Prema njegovim riječima, pored zvaničnika FIBA prisustvovaće i legende crnogorske i eks ju košarke, predsjednici regionalnih saveza, predstavnici diplomatskog kora i zvaničnici Crne Gore.

“Biće to skup od oko 450 ljudi, gdje će se okupiti svi relevantni poslanici košarke. Oni koji su stvarali eks ju košarku, koji su pobjeđivali na svim takmičenjima i uspostavili najveće standarde košarke iz kojih je i Crna Gora, kao košarkaška destinacija, izvukla svoju tehnologiju i način rada”, rekao je Cerović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je u monografiji objavljeno preko 350 fotografija i više od hiljadu imena ljudi koji su stvarali košarku.

“U trenutku kada slavimo jubilej moramo se sjetiti onih koji nijesu sa nama, naših učitelja i trenera, koji su nam donijeli loptu, naučili nas košarku, kao i igrača, trenera, poslenika koji su napravili sistem koji danas funkcioniše”, rekao je Cerović.

Urednik monografije Naših 60 godina, Aleksandar Eraković, kazao je da je rad na tom projektu bio inspirativan.

“Svi ti razgovori i susreti sa bivšim igračima i trenerima, onima koji su 50-tih godina, kada je košarka bila nepoznat sport u Crnoj Gori, počinjali da stvarju istoriji koja je dovela do učešća do na EP, stvaranju velikog broja imena. Knjiga je objavljena na crnogorskom, ali i engleskom jeziku, što je dobro da se košarkaška priča proširi i van granica Crne Gore”, rekao je Eraković.

Portparol Miloš Pavićević kazao je da će gosti na akademiji biti legende evropske košarke Žarko Paspalj, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Zdravko Radulović, Josip Đerđa, Željko Jerkov i Ivo Daneu.

“Biće i funkcioneri Tugaj Demirel, generalni sekretar FIBA svijet Patrik Bauman, kao i Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Igor Rakočević. Prisustvovaće i predstavnici košarkaških saveza Srbije, Francuske, Rumunije, Turske, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Tu su i proslavljeni stručnjaci Duško Vujošević, Bogdan Tanjević, Rusmir Halilović, Miroslav Nikolić, Mirko Novosel, Božidar Maljković, Petar Naumovski i Blagoje Georgijevski”, kazao je Pavićević.

Svečana akademija biće održana u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20 sati.