Uprava policije, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo unutrašnjih poslova su u decembru prethodne godine potpisali Sporazum o saradnji i pokrenuli kampanju “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”. Cilj kampanje je promocija bezbijednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija sa posebnim fokusom na djecu i mlade.

“U okviru kampanje, koja će se realizovati širom teritorije Crne Gore, juče je održana još jedna u nizu panel diskusija, u Bijelom Polju. Na panel diskusijama koje su do sada održane, pored predstavnika resora u čijoj se saradnji i odvija kampanja, učestvovali su i partneri iz oblasti informatičke bezbjednosti i digitalnih vještina, kao i psiholozi i srednjoškolci”, saopšteno je iz Ministarstva sporta i mladih.

Ideja kampanje, kako su saopštili, nikako nije da se djeca udalje od interneta, već da se roditeljima i prosvjetnim radnicima, kao i samoj djeci stavi do znanja da se jedino pravilnom i odgovornom upotrebom istog, mogu izbjeći sve prijetnje i opasnosti na koje mogu naići u sajber prostoru.

“U okviru kampanje biće realizovane brojne aktivnosti, između kojih je i kviz “Šta znaš o internetu” čiji je cilj razumijevanje nivoa upućenosti mladih u sajber prostor. Jedna od aktivnosti koja je od posebnog značaja jeste pokretanje web portala www.mladime.me koji sadrži video i fotografije sa prethodno održanih događaja, edukativne materijale dostupne u digitalnom obliku, kao i novosti i aktivnosti koje će se sprovesti u okviru kampanje”, saopšteno je iz ovog resora.

Izvor: Fos Media