Nedavno je završena projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju tri važna putna pravca koji za sve građane Župe predstavljaju osnovu daljeg bivstvovanja u ovom mjestu.

 

Završeni su Glavni projekti za:

 

Putni pravac Rubeza dionica jedan – od mosta na Krstovačama do Doma Liverovići: procijenjena vrijednost investicije je 4.811.485,81 bez pdv-a odnosno 5.821.897,83 sa pdv-om.

 

Putni pravac Rubeza dionica dva – od Doma Liverovići do Mioljeg polja: procijenjena vrijednost investicije je 2.332.251,17 bez pdv-a odnosno 2.822.023,92 sa pdv-om.

 

Putni pravac Zagrad – Kuta preko Puste strane: procijenjena vrijednost investicije je 1.927.098,55 bez pdv-a odnosno 2.331.789,25 sa pdv-om.

 

Projekti su realizovani preko Agencije za projektovanje Opštine Nikšić nakon brojnih urgencija i protesta od strane Savjeta MZ Župa.

 

Iz organizacije “Župa u srcu” saopštavaju da ostaje nejasno na koji način će ijedan od ovih projekata doživjeti realizaciju u 2024. godini ako se zna da su već zaključeni budžeti Opštine Nikšić i Vlade Crne Gore i kao takvi ne predviđaju izdvajanje kompletnih sredstava za bilo koju od pomenutih dionica.

 

Kako informišu iz organizacije “Župa u srcu” budžetom Opštine Nikšić za potrebe rekonstrukcije puta planiran je iznos od 300.000,00 eura, dok je Vlada opredijelila Budžetom na jednoj poziciji 550.000,00 eura i na drugoj 650.000,00 eura što su iznosi nedovoljni da se završi i jedna od tri pomenute dionice.

 

Iz ove organizacije su skeptični da ovi iznosi nijesu ,,napravljeni” tako da na kraju neće ni biti iskorišćeni zbog nedovoljnog iznosa sredstava da se završi bilo koji od 3 projekta tako da bi na kraju suficit budžeta bio veći za ove iznose, jer bi sredstva praktično bila neiskorišćena.

 

Kao prilog ovoj tvrdnji stoji i činjenica da nedavno predloženi amandman Skupštini Crne Gore kojim bi se opredijelila kompletna sredstva za rekonstrukciju puta ka Župi nije usvojen, jer poslanici vladajućih partija nijesu dali svoj glas za ovaj amandman ostavljajući na koncu građane Župe kojima su svakodnevno životi ugroženi na dijelu saobraćajnice pored Liverovićkog jezera.

 

,,Ovo svakako nije dobra poruka za građane Župe koji se dugi niz godina nadaju rekonstrukciji glavnog puta i saniranju opasnih klizišta”, zaključuju iz ove organizacije.