Predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, prisustvuje sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope koja se održava u Strazburu, zajedno sa ostalim članovima delegacije Crne Gore, šefom Delegacije i Predsjednikom Opštine Bijelo Polje, Aleksandrom Žurićem, generalnim sekretarom Zajednice opština Refikom Bojadžićem i sekretarom Delegacije Crne Gore u Kongresu, Vanjom Starovlah.
Kako je saopšteno iz Zajednice opština, jedna od tema jesenje sjednice Kongresa je i Izvještaj o stanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, koji su predstavili izvjestioci Kongresa Gaje Doganoglu iz Turske i Hans Brade Johansen iz Danske.
„U Izvještaju se navode pozitivni koraci koji su preduzeti u okviru reforme javne uprave koja je u toku. U tom kontekstu, naglašava se značaj sprovođenja u praksi ciljeva predviđenih u reformskim dokumentima, kako bi se efikasno prevazišli izazovi sa kojima se Crna Gora suočava“, saopšteno je iz Zajednice opština.
Kako je pomenuto, neophodno je da se lokalnim vlastima obezbijedi novac u skladu sa njihovim ovlašćenjima i odgovornostima, kao i da se uspostavi održivi sistem razvoja ljudskih resursa u lokalnim zajednicama.
Žurić je zahvalio izvjestiocima na Izvještaju koji je prepoznao napredak koji je Crna Gora ostvarila na ovom planu.
On je saopštio da su crnogorske lokalne samouprave preduzele značajne aktivnosti na planu jačanja transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti na lokalnom nivou, što je i prepoznato u Izvještaju.
„S druge strane, svjesni smo da postoji značajan prostor za unapređenje cjelokupnog sistema lokalne samouprave, naročito na planu ostvarivanja veceg nivoa fiskalne decentralizacije“, rekao je Žurić.
Članovi Kongresa su jednoglasno usvojili Izvještaj o stanju lokalne demokratije u Crnoj Gori.
Iz Zajednice opština su zadovoljni napretkom koji je Crna Gora napravila na polju lokalne demokratije u odnosu na prethodni Izvještaj Savjeta Evrope iz 2010. godine.