Nikola Radojičić, profesor matematike u školi, biće učesnik ovogodišnjeg jubilarnog 10. Hajdelber laureat foruma koji će se održati od 24. do 29. septembra u Hajdelbergu u Njemačkoj.

Posebno nraduje činjenica da je jedini ovogodišnji predstavnik Crne Gore na forumu, kao i to da će biti drugi predstavnik koji od njegovog osnivanja dolazi iz naše države.

Hajdelberg laureat forum je konferencija na kojoj 200 pažljivo odabranih mladih istraživača u oblasti matematike i računarstva provode nedjelju dana u interakciji sa laureatima Abelove nagrade, ACM A.M. Tjuringova nagrada, ACM nagrada u računarstvu, Fildsova medalja, IMU Abacus medalja i Nevanlina nagrada. Osnovan 2013. godine, HLF svake godine organizuje Fondacija Heidelberg Laureate Forum Foundation (HLFF) čiji osnivač je Klaus Čira. Cilj HLF-a je pokretanje razmjene među učesnicima. Laureati predavanja prvenstveno usmjeravaju na mlade naučnike, kako bi ona bila polazna tačka intenzivnih diskusija između laureata i mladih istraživača. Tokom nedjeljne konferencije, mladi istraživači i drugi učesnici imaju priliku da se povežu sa naučnim pionirima i saznaju kako su laureati došli do vrha u svojim oblastima. Predavanja i diskusije laureata, kao i različiti interaktivni programski elementi su neki od osnovnih elemenata Foruma. Ovaj upečatljiv događaj umrežavanja kombinuje naučne, društvene i terenske aktivnosti u jedinstvenoj atmosferi, podržanoj sveobuhvatnom razmjenom i naučnom inspiracijom. Dakle, forum nije klasična naučna konferencija već događaj umrežavanja koji treba da motiviše i inspiriše. Svrha HLF-a je okupiti sav mladi potencijal na jednom mjestu i aktivirati ga. HLF je pokrenula nemačka fondacija Klaus Tschira Stiftung (KTS), koja promoviše prirodne nauke, matematiku i računarstvo. Inspirisani su idejom da se bistrim mladim umovima pruži prilika da komuniciraju sa svojim naučnim uzorima. Ovo je samo dio onoga što nudi sadržaj sa sajta
https://www.heidelberg-laureate-forum.org/.

Sigurni smo da će znanja stečena na ovoj konferenciji biti na pravi način prezentovana našoj zajednici i ljudima iz pomenutih oblasti.

Nikoli želimo uspješno učešće na HLF-u, uvjereni da će na najbolji način predstaviti školu!