Univerzitet Crne Gore se kroz softver protiv plagijarizma, koji koristi od nedavno već suočio sa problemom kada je u pitanju provjeravanje magistarskih i doktorskih radova, prenosi Pobjeda.

“Ispostavilo se da su brzo počeli da ,,nestaju“ sa sajtova. Nema ih. Zapazili smo i da nema kompletnih radova, već se pojavi prva strana gdje je naveden sastav komisije i to je to. Uputili smo fakultetima dopise da nam pošalju u PDF-u završne radove magistratura i doktorata da bismo mogli da radimo. Dobili su rok da sve pošalju do kraja maja”, rekao je nezvanično sagovornik lista i dodao da tih dokumenata, nema na sajtovima fakulteta UCG.

Univerzitet je nedavno nabavio softver za antiplagijarizam iThenticate koji će se koristiti interno.

Do sada je pregledao oko 15 naučnih radova i svi su u redu.

“Naučni radovi koje smo ispitivali su iz skorijeg vremena. Nije se tu ništa ciljano tragalo. Uvježbavali smo softver”, rekao je izvor sa UCG.

Sagovornik Pobjede je kategoričan da će zahtijevati da svi radovi budu dostupni ili na sajtu fakulteta ili Univerziteta. Sve će, kako je rekao, biti maksimalno transparentno.

“Vidjećemo hoće li tu biti otpora. Vjerovatno će neki imati želju da ne objave rad, ali će takvi biti predmet posebnog interesovanja. Onaj ko objavi rad nema što da krije, a ko ne objavi, vjerovatno ima nešto za skrivanje”, rekao je on.

Iz Univerziteta Crne Gore nedavno je rečeno da korišćenje ovog softvera za tri godine košta 7.000 eura, a novac je obezbijeđen preko Erasmus projekta koji se odnosi na podizanje naučno-istraživačkih kapaciteta univerziteta Zapadnog Balkana. Neće se, kako je rečeno, samo provjeravati radovi koji su napisani na engleskom jeziku, već će se kontrolisati i oni na crnogorskom.

Softver upoređuje rukopise u formatima txt, pdf,doc, kako sa radovima u časopisima sa otvorenim pristupom „open access“, tako i sa radovima u časopisima bez otvorenog pristupa, sa knjigama, zbornicima sa konferencija, kao i web sadržajima na engleskom i drugim jezicima. Ovaj program, kako je ranije saopšteno, je dominantan u svijetu, a koriste ga praktično svi vodeći univerziteti od Kembridža do Oksforda, preko naučnih časopisa.