Na problem otvorenog šinskog prelaza između Straševine i Kličeva, naselja u okolini Nikšića, već odavno ukazuju lokalni mještani. Njihovi apeli da se nešto konačno uradi po tom pitanju zvuče kao „vapajući glasovi u pustinji” ili više prozaično rečeno, ne nailaze ni na kakav odjek.

 

Njima smeta to što je opasnost od neke eventualne tragedije i više nego očigledna, ali i dalje se uporno odbija da se bilo šta preduzme.

Nadležni ne reaguju. Posebna opasnost vreba djecu koja svakodnevno preko tog šinskog prelaza idu u školu, koja se nalazi nedaleko od tog sablasnog mjesta na kom bi trebalo obavezno da bude rampa, koja ovdje iz nekog razloga ne funkcionioše.

Ekipa Portala mladiniksica.me željela je da čuje mišljenja mještana Straševine o ovom gorućem problemu. Na pitanje da li misle da je život njihove djece na putu do škole ugrožen, dobili smo sljedeće odgovore:

Milijana R. (36), domaćica: „Moje dijete svaki dan mora preći šine da bi došlo do škole. Strah me je za život mog djeteta, naravno, kao i sve roditelje koji su u istoj situaciji. Voz tuda prolazi više puta dnevno, a rampa, ne funkcioniše. Ne znam čiji je ovo propust, ali apelovala bih na nadležne u Opštini Nikšić da urade nešto po ovom pitanju. Mislim da je krajnje vrijeme.”

Na isto pitanje odgovor smo dobili i od Zorice B. (30), trgovca: „Smatram da je ovako nešto nedopustivo u jednom naseljenom mjestu. Moje dvoje djece moraju proći ovuda svakog dana na putu do škole. Kod kuće ih savjetujemo da budu posebno oprezni kada prelaze šine, ali svaki put sam, kao roditelj, zabrinuta kada treba da se vrate iz škole. Vrijeme je da ta rampa profunkcioniše jednom više, jer ne smijemo dovoditi bezbijednost djece u pitanje zbog nečije nemarnosti i neodgovornosti.”

Mještane Straševine pitali smo i šta oni misle ko je odgovoran za jedan ovakav proust. Evo šta su izjavili za naš portal:

Gojko G. (65), penzioner: „Nadležni u opštini su jedini odgovorni za ovakav propust. Najviše smo zabrinuti zbog djece koja ovim putem idu u školu. Djeca ne paze dovoljno, a često i trčeći prelaze šine, a ne smijem ni da pomislim šta se sve u jednom takvom trenutku nepažnje može dogoditi. Zato treba što prije riješiti ovaj problem.”

Vinka D. (42), domaćica: „Nijesam roditelj, ali sam svjesna opasnosti koja postoji prijeti djeci na ovom šinskom prelazu. Rampa ne radi, a mnogo je djece koja ovim putem idu u školu. Ne znam ko je odgovoran za ovakav jedan propust, ali nadležni u opštini bi trebali da urade nešto po ovom pitanju. Zar treba da čekamo da se desi tragedija da bi se ovaj problem konačno riješio?”

Svi mještani Straševine dijele isto mišljenje, a to je da se ovaj šinski prelaz mora obezbijediti i da je neshvatljivo da to do sada nije urađeno.Straševina 2