Serija tekstova Dnevnih novina o prevari crnogorskih građana koji su navodno tužili Elektroprivredu Crne Gore i izgubili spor, nije prošla nezapaženo ni u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

 

Kako je zvanično saopštila državna tužiteljka Danka Ivanović-Đerić, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji se nalazi u fazi izviđaja.
Tužilaštvo je nakon objave teksta u Dnevnim novinama, u kojem je ukazano da je punomoćje advokata Nikole Bulatovića bez pečata i da je dodata stavka da je on ovlašćen da u izvršnom postupku (nakon okončanja parnice) od tuženog (dužnika) primi dosuđena novčana sredstva, reagovalo i pokrenulo izviđaj.
,,U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet, povodom novinskog teksta objavljenog u Dnevnim novinama, pod nazivom “Pravni zastupnik ovlašćen da uzme novac u ime građana”. Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a radi zaštite interesa postupka više informacija se ne može dati”, rekla je Ivanović-Đerić.
Prevareni građani kao glavne krivce izdvajaju advokata Nikolu Bulatovića, kojem tvrde da nikada nijesu dali punomoćje, i tadašnjeg poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Nevena Gošovića, koji je priznao da je angažovao Bulatovića, nekadašnjeg predsjednika Statutarne komisije SNP-a.
Prema saznanjima Dnevnih novina, većinu predmetnih spisa Tužilašvu je predala Socijalistička narodna partija kako bi dokazala da oni nikada nijesu pokrenuli pomenuti spor, već da su pojedinci koji više nijesu u partiji direktno učestvovali i bez znanja vrha partije sve organizovali.
Kako se sumnja, neko je mimo znanja velikog broja građana, krivotvoreći njihove potpise, pokrenuo tužbu protiv Elektroprivrede kako bi im se vratio novac kojim su plaćani gubici na mreži. Tužba je pokrenuta 2011. godine, a presuda je donešena u decembru 2013. Presudom Osnovnog suda u Nikšiću, troškovi postupka koje građani moraju EPCG da plate iznose 71.830 eura, kao i da izmire troškove izvršnog postupka od 27.900 eura.