Indonežanin Mbah Goto, za kog se vjeruje da je čovjek koji je najduže živio u zabilježenoj istoriji, umro je u 146. godini.

Mbah Goto, iz Sragena, kako piše na njegovoj ličnoj karti, rođen je 31. decembra 1870. godine.
Bio je prebačen u bolnicu 12. aprila zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je insistirao da ga puste kući da bi provodio vrijeme sa porodicom.
Njegov unuk Sujanto je ispričao za BBC da je bio jako slab kada se vratio.
“Bio je relativno dobro par dana, onda je prestao da jede i pije sve dok nije umro. Nije tražio ništa, samo da ga pustimo da umre”.
Indonežanske vlasti su 2016. godine vršile detaljne provjere i utvrdili da je datum na njegovoj ličnoj karti u potpunosti vjerodostojan. Goto je tada postao glavna tema lokalnih medija, i na pitanje ima li neku želju je šeretski odgovorio: Samo da umrem.
Nadživio je desetoro braće i sestara, četiri supruge, dio svoje djece, a u trenutku smrti su ga okruživali unučad, praunučuad i čukununučad.
Jedan od njegovih unuka je ranije ispričao da je Goto kupio grobnicu za sebe kad je imao 122 godine. Posljednje godine života je proveo uglavnom slušajući radio jer više nije mogao da gleda TV.
Kada su ga pitali za tajnu dugovječnosti, kazao je da je to strpljenje. Iako su indonežanske vlasti utvrdile autentičnost dokumenata, nije izvršena nezavisna provjera.
Francuskinja Žan Kalmen koja je 1997. umrla u 122. godini zato ostaje zvanično osoba koja je najduže živjela.