Na sistem elektronske fiskalizacije do sada je prešlo preko 21 hiljadu poreskih obveznika, što ukazuje na spremnost najvećeg broja privrednika da ispoštuju zakon i počnu evidentiranje prometa putem fiskalnog servisa, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Upravi prihoda i carina, Milica Vuletić, kazala je da, iako je Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga 1. jun bio ostavljen kao rok za prelazak na novi sistem evidentiranja prometa, veliki broj poreskih obveznika je i tokom tog mjeseca nastavio da usklađuje poslovanje sa odredbama navedenog propisa.
„U ovom momentu imamo preko 21 hiljadu registrovanih obveznika fiskalizacije na sistemu, odnosno projektu elektronske fiskalizacije. To nam ukazuje da u privredi postoji spremnost da najveći broj poreskih obveznika ispoštuje Zakon o fiskalizaciji i da započne evidentiranje prometa putem fiskalnog servisa, odnosno u skladu sa odredbama predmetnog zakona“, rekla je Vuletić agenciji Mina-business.
Na sistemu je, kako je precizirala, prijavljeno preko 45 hiljada operatera, odnosno zaposlenih radnika, tako da taj sistem omogućava da pored praćenja evidentiranja prometa, UPC prati i samo tržište rada, odnosno regularnost prijavljivanja radnika od poslodavaca, što će im naročito biti značajno tokom ljetnje turističke sezone.
„Za projekat elektronske fiskalizacije 235 lica je registrovano kao proizvođači softverskih rješenja tako da se taj broj povećava. To nam ukazuje da interesovanje IT zajednice za ovaj projekat i dalje postoji i da je njime data podrška odnosno podstrek razvoju IT tehnologije u našoj državi, a samim tim i modernizacija privrednih subjekata“, ocijenila je Vuletić.
Ona je, govoreći o djelatnostima koje su najdominantnije u sistemu elektronske fiskalizacije, kazala da su to u ovom momentu kljigovodstveni i računovodstveni poslovi, zatim trgovina na veliko i malo, kao i segment ugostiteljstva i hotelijerstva, koji je takođe prepoznat kao visokorizičan sa aspekta prijavljivanja i evidentiranja prometa.
„Tako da očekujemo da će se kroz sistem elektronske fiskalizacije zavesti veći stepen poreske discipline odnosno poštovanje poreskih propisa u ovoj djelatnosti“, navela je Vuletić.
Ona je podsjetila poreske obveznike da je neophodno da u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u najkraćem mogućem roku obezbijede preduslove za vršenje fiskalnog servisa odnosno automatsko slanje podataka sa naplatnih uređanja ili poslovnih sistema na server UPC.
Izvor: mina