COVID

Jelena Borovinić-Bojović, ministarka zdravlja, na konferenciji povodom aktuelne epidemiološke situacije istakla je da su dosadašnje mjere u borbi protiv koronavirusa dale pozitivan rezultat, a da brojke nijesu zabrinjavajuće. Saopštila je i da naš zdravstveni sistem može da odgovori pandemiji.

U narednih 7 dana, od 13. do 19. januara, važiće nove mjere, a novina u odnosu na već postojeće tiče se prelaska crnogorskih granica. Granice je moguće preći uz poštovanje, najmanje, jednog od četiri uslova iz digitalne COVID potvrde: da je osoba u potpunosti vakcinisana, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72h, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati i da je osoba preležala virus.
Takođe, omogućava se rad fitnes centara i teretana uz posjedovanje potvrda, a za jednu osobu se mora obezbijediti prostor od 10 metara kvadratnih. Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti, uz posjedovanje COVID potvrde, u Ziks-u.
Ostale mjere ostaju na snazi.
Preporuka Instituta za javno zdravlje je da školski raspust bude produžen 7 dana, tj. da počne 31. januara a ne 24. kako je prvobitno predviđeno.
Jedna od predviđenih mjera je da časovi traju 30 minuta uz nošenje zaštitnih maski, ali će se ovakav prijedlog dodatno razmatrati.