Samostalna izložba Petra Delijevića, pod nazivom “Iza“, otvorena je sinoć sa početkom u 20 sati u Ateljeu Dado, piše Pobjeda.

Na izložbi su predstavljene monumentalne digitalne grafike koje su nastale softverskom obradom umjetnikovih manuelnih crteža malog formata.

U katalogu za izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić zapisala je da crteži neobične spektakularnosti, složeni poput fuga, nastaju beskonačnom recirkulacijom i rekombinacijom jednog elementa, geometrijskog tijela, kvadra iz koga se, kao iz energetskog jezgra, razvija cijela kompozicija.

“Tako kvadar, kao modul, sempl, kroz repeticiju i invenciju istovremeno, postaje konstitutivni element čitavog rada”, zapisala je Karadžić.

Petar Delijević rođen je 1983. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, grafički odsjek, u klasi profesora Dragana Momirova. Završio je master studije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu u klasi profesora Vladimira Radišića. Dobitnik je nagrade za inovativan pristup crtežu na 48. Hercegnovskom zimskom salonu 2015. godine. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i do sada imao četiri samostalne izložbe, u Beogradu, Podgorici i Nikšiću.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra.

D.D.